EVRO "POGURAO" CENE U HRVATSKOJ: Različito preračunavaju novac, a zaokružuju odoka

Jurica Kerbler - Stalni dopisnik iz Zagreba

04. 01. 2023. u 08:21

PRVI dani uvođenja evra u Hrvatskoj već stvaraju probleme, jer su trgovci kune u evropski novac preračunali kako njima odgovara. A to znači da su cene još više, pa su ih neki popularni trgovački lanci povećali za 10 do 20 odsto.

ЕВРО ПОГУРАО ЦЕНЕ У ХРВАТСКОЈ: Различито прерачунавају новац, а заокружују одока

Foto Tanjug/AP

- Trgovci pokušavaju da prevare građane, ali mi ćemo se protiv toga boriti svim snagama - upozorava ministar privrede Davor Filipović, dok inspektori obilaze prodavnice.

Neke su još zadržale cene u kunama, no većina ih je prešla na evre. Tako, na primer, cigarete i duvanski proizvodi poskupeli su od 20 do 50 lipa, pa kutija cigareta koja je do sada koštala 29 kuna, sada košta tri evra i 90 centi. Espreso kafa, koja je bila šest kuna, sada košta 93 centa što je poskupljenje od skoro cele kune.

U nekim pekarama kroasan koji je koštao šest kuna, sada je evro i deset centi, što je za više od dve kune skuplje. Beli hleb poskupeo je za 31 lipu, pa košta evro i 90 centi.

Cene su više i na pijacama. Kilogram pomorandži je dva evra, a poskupeli su i luk i krompir po kilogramu.

Zagrebački parking isto tako je podigao cenu, pa sat u prvoj zoni košta evro i 60 centi. Na benzinskim pumpama benzin je poskupeo za 39, a dizel za 24 lipe.

Foto Tanjug

Primenjuju se, rečju, različiti preračuni, većinom na štetu potrošača. Trgovci pronalaze različite izgovore, a reakcije građana su ogorčene.

- Nismo budale, znamo i sami da izračunamo, vidimo da smo prevareni - kaže Mirjana Bodulec iz Zagreba.

Slično je u restoranima, jer su ugostitelji cene u evrima zaokružili - odoka. U centru Zagreba u jednom popularnom restoranu je flaša vina dosad vredela 200 kuna, a po novom 30 evra. Po zvaničnom kursu bi cena trebalo da bude 26 evra, a tako je i sa hranom, i drugim pićima.

Da haos bude potpun juče je "pao" i kompjuterski sistem Finansijske agencije Hrvatske i u nekim bankama, tako da građani nisu mogli da plaćaju račune, ni da podignu novac. Još ne radi više od 50 odsto bankomata, pa se građani snalaze kako da dođu do evra.

- Mi smo verovali u trgovce, bili smo sigurni da će biti korektni, jer država im je pomogla u krizi tokom pandemije korone. Ali, nažalost dogodilo se drugačije i sada moramo da gasimo vatru - razočaran je ministar Filipović.

Foto Tanjug

Svi se boje da neće biti moguće da se zaustavi novi cunami cena, u vreme kada Hrvatska već beleži rekordnu inflaciju. Drastično podizanje cena zbog evra sigurno građani ne bi mogli da podnesu, pa se očekuje i pad prometa, kao i novi ekonomski problemi. Vlada zasada priprema crne liste za one koji su neopravdano podigli cene, ali se ne zna koje ih kazne čekaju.

SVE ZA SKIJANjE

Uprkos krizi rekordan broj Hrvata je otišao na skijanje u Sloveniju, Austriju i Italiju. Nisu ih zaustavile ni znatno više cene apartmana, hotela i skijaških karata. Evre su nabavili pre uvođenja evropskog novca u Hrvatskoj.

 

I FILMSKI "EVRIĆI"!

U Hrvatskoj su se pojavile lažne novčanice, upozorila je policija, koja je poslednjih dana primila više dojava da postoje pokušaji da se u opticaj ubace i novčanice koje se koriste kao filmski rekviziti! Iz Brodsko-posavske policije navode više slučajeva kada su prevaranti kao sredstvo plaćanja koristili filmske rekvizite novčanica u evrima, na kojima je ispisano "Suvenir prodakšn".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)