PLENKOVIĆ TERA HRVATSKU U PROPAST: Uvođenje evra napravilo još veću pometnju u ekonomiji

Tanjug

03. 01. 2023. u 18:10

TREĆEG dana od prelaska Hrvatske sa kune na evro poskupljenje određenih roba i usluga izazvalo je veliku pažnju javnosti, a poslanik Nikola Grmoja iz opozicionog Mosta kaže da je za to isključivo odgovoran premijer Andrej Plenković.

ПЛЕНКОВИЋ ТЕРА ХРВАТСКУ У ПРОПАСТ: Увођење евра направило још већу пометњу у економији

Foto Tanjug

- Prošle godine imali smo inflaciju zbog štampanja novca kojim su kompenzovane štete preduzetnicima i građanima zbog suludih epidemioloških mera i zatvaranja/lokdaunova koja/i su onemogućavala poslovanje. A na tu inflaciju imali smo i dodatnu jer se celu prošlu godinu koristila situacija i dizale su se cene kao priprema za uvođenje evra.

Upozoravali smo da je najgore vreme za uvođenje evra i da ćemo imati dodatna povećanja cena što se i dogodilo - napisao je Grmoja na svom Fejsbuk profilu.

Prema njegovim rečima, sada savetnik ministra privrede Jurica Lovrinčević, koji je u ovaj resor došao iz Pevexa, tvrdi da nisu imali nikakvih indicija da će se dogoditi rast cena iako se to dogodilo u svim zemljama koje su uvele evro.

- Da ne govorim da smo ih na to upozoravali i mi i ekonomski stručnjaci. Prvog dana uvođenja evra obistinilo se sve ono na što smo upozoravali i cene su dodatno skočile. Izgleda da samo naša vlada nije znala šta će se dogoditi - dodao je Grmoja.

On tvrdi da je jasno da se sada svi prave nevešti, iako su znali da će do rasta cena doći.

- Ministar Filipović tek sad najavljuje crne liste i preti zamrzavanjem cena određenih proizvoda. Najbolje bi bilo da vlada ništa ne čini jer svaku njihovu intervenciju će platiti građani - primetio je Grmoja.

Ukazao je da ako budu ograničene cene određenih proizvoda rašće cene drugih, jer trgovci moraju da se namire.

- Isto kao što građani plaćaju njihov porez na ekstraprofit. Proračun se puni, ali preko leđa građana odnosno potrošača - kaže Grmoja.

Podsetio je da je Most dva puta u saborsku proceduru uputio zaključak o odgađanju uvođenje evra, ali su nažalost vladajući zajedno sa zastupnicima SDP i Možemo glasali protiv njihovog zaključka.

- Nažalost, pokazalo se da smo bili u pravu i oko suludih epidemioloških mera, ali i oko uvođenja evra zbog čega će dodatno nastradati standard naših građana - napisao je Grmoja.

Naveo je da Hrvatsku trenutno, kako kaže, vodi onaj koji sve poteze povlači u svrhu ostvarenje svojih ličnih ambicija, a Most će, dodaje, učiniti sve da građani to shvate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO JE PRIPREMA ZA DRŽAVNI UDAR: Milanović -  Gotovo je, ne mogu ništa