OPTUŽENO ŠEST PRIPADNIKA JNA: Postupak u odsustvu protiv pripadnika 5. vazduhoplovnog korpusa

Jurica Kerbler - Stalni dopisnik iz Zagreba

03. 12. 2022. u 07:45

TAČNO 31 godinu pošto su raketirani Banski dvori, tadašnje sedište hrvatske vlade, Županijski sud u Zagrebu podigao je optužnice protiv šestorice pripadnika ratnog vazduhoplovstva bivše JNA.

ОПТУЖЕНО ШЕСТ ПРИПАДНИКА ЈНА: Поступак у одсуству против припадника 5. ваздухопловног корпуса

Foto N. Fifić

Postupak će se voditi u njihovom odsustvu, a optuženi su tadašnji zapovednik 5. vazduhoplovnog korpusa Ljubomir Bajić, načelnik za vazdušnu podršku Slobodan Jeremić, te Đuro Miličević, Čedomir Kovačević i dvojica pilota Ratko Dopuđa i Damir Lukić.

Sve se odigralo 7. oktobra 1991. godine, kada je Franjo Tuđman u Zagrebu bio na ručku sa tadašnjim predsednikom Jugoslavije Stjepanom Mesićem i predsednikom Saveznog izvršnog veća Antom Markovićem. Tuđman je predlagao Markoviću da pređe "na hrvatsku stranu" i govorio: "Ante, ti moraš da pređeš nama", a on je odgovorio da mu je zadatak da smiri situaciju u Beogradu i odbio poziv. Atmosfera na ručku na kojem je bio i Gojko Šušak je bila neprijatna i Tuđman je naglo ustao i otišao.

Negde oko 15 časova odjeknula je eksplozija u Banskim dvorima na Gornjem gradu. Dve navođene bombe, jedna američka i jedna ruska, pale su na mesto gde je koji minut ranije bio ručak, u severnom krilu zgrade. Veliki luster je pao, a čim je započelo raketiranje Tuđmana su odveli u atomsko sklonište.

U optužnici se terete bivši visoki oficiri JNA da su raketirali Banske dvore u samom centru Zagreba "znajući da će delovanjem avio-bombi i većim brojem raketa vazduh-zemlja usmrtiti i druge osobe koje se zateknu u blizini, te prouzrokovati velika razaranja objekata." Tvrdi se da su Dopuđa, Kovačević i Lukić tog dana oko 15 časova doleteli sa aerodroma "Udbina" do Zagreba, posle čega je Dopuđa, prema Kovačevićevim uputstvima, avionskim bombama Mk 82 bombardovao sedište hrvatske vlade. Tužitelji terete Lukića da je na Banske dvore i zgrade u blizini ispalio 16 raketa M-74 "munja", a da je usled bombardovanja poginuo jedan civil, dok su trojica lakše ranjena. Na Banskim dvorima nastala je šteta koja se procenjuje na pet miliona evra.

DOKAZI

Županijsko državno odvetništvo pokrenulo je istragu 2017. godine, pošto su godinama prikupljani dokazi. Optužnica je tek sada potvrđena zbog pritužbi da su iskazi svedoka uzimani bez prisustva odbrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna