KAKO JE POBEGAO RATNI ZLOČINAC? Mahmuljin beži od izdržavanja lazne, Tegeltija poručuje šta mora uraditi Sud BiH

Novosti online

24. 11. 2022. u 18:09

SUD BiH je dužan da preduzme sve neophodne mere, uključujući i izdavanje međunarodne poternice da bi osuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin bio priveden i upućen na izdržavanje zatvorske kazne, rekao je Srni nekadašnji predsednik Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH Milan Tegeltija.

КАКО ЈЕ ПОБЕГАО РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ? Махмуљин бежи од издржавања лазне, Тегелтија поручује шта мора урадити Суд БиХ

Foto: Printskrin/Jutjub

Tegeltija je naveo da je to potrebno uraditi jer Mahmuljin, koji se nije odazvao pozivu Suda BiH, a taj rok je bio 23. novembar, sada i zvanično ima status lica nedostupnog organima BiH, odnosno lica u bekstvu.

- U ovu situaciju smo došli jer je Sud BiH propustio da u vremenu od pravosnažnožnosti presude preduzme mere koje bi sprečile Mahmuljina da napusti BiH, bilo da se radi o pritvoru ili merama oduzimanja putnih isprava - pojasnio je Tegeltija.

Propuštajući da preuzme ove mere, Tegeltija je naveo da je Sud BiH svojim nečinjenjem direktno omogućio Mahmuljinu izbegavanje odlsluženja kazne po pravosnažnoj presudi za ratne zločine.

On smatra da se ipak moraju istražiti sve okolnosti koje su dovele do toga da Sud BiH, nakon pravosnažnosti presude, propusti izricanje mera koje bi onemogućile da Mahmuljin izađe iz BiH i na taj način izbegne izdržavanje pravosnažne kazne za ratne zločine.

Prema njegovim rečima, sa tim bi se morali pozabaviti i Kancelarija disciplinskog tužioca i Tužilaštvo BiH.

Osuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin nije se odazvao pozivu Suda BiH za uručenje uputnog akta za izdržavanje osmogodišnje kazne zatvora zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine, potvrđeno je Srni u Sudu BiH.

Sud BiH je krajem aprila izrekao Mahmuljinu pravosnažnu zatvorsku kaznu, ali, umesto u zatvor, Mahmuljin je napustio BiH i otišao u Tursku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna