"NIJE VAM OVO KALIFAT": Milanović u klinču sa Majkama Srebrenice

Novosti online

09. 11. 2022. u 21:23

UDRUŽENjE Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" uputio je dopis generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guteresu i savetnici generalnog sekretara za prevenciju genocida u Veću sigurnosti UN-a Alicei Vairimu Nderitu u kojem poziva da se spreči da Hrvatska putem UN-a i NATO-a vojno angažuje svoje oružane snage u BiH posredstvom misije ALTHEA.

НИЈЕ ВАМ ОВО КАЛИФАТ: Милановић у клинчу са Мајкама Сребренице

Foto Tanjug

- Veće Sigurnosti UN- a je nizom svojih rezolucija u vreme rata u BiH od 1992.-1995., pozvalo tadašnju SRJ-Srbiju i Republiku Hrvatsku da poštuju suverenitet BiH i da svoje vojne i druge oružane snage povuku iz BiH, te je Veće Sigurnosti UN- a smatralo da je neprihvatljivo političko mešanje i vojno prisustvo susednih država u BiH.

ICTY, koji je 1993. godine osnovan, rezolucijom Veće Sigurnosti UN- a je u svojim presudama pored obilja dokaza koristio i navedene rezolucije Veće Sigurnosti UN-a, kao dokazni materijal. ICTY je presudio u pet presuda da je u BiH bio međunarodni sukob i da je Hrvatska bila agresor na BiH, te da je Hrvatska vojska bila vojno angažovana u cilju okupacije dela BiH i pripajanja Republici Hrvatskoj.

Pozivamo vas, da, shodno Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida i Akcijskom planu Generalnog sekretara iz 2007. godine, sprečite nameru Hrvatske vlade da putem UN-a i NATO-a – vojno angažuje svoje oružane snage u BiH posredstvom misije Althea – Eufora u BiH", navodi se u dopisu.

Predsednik Hrvatske odreagovao

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da je laž da je negator navodnog genocida u Srebrenici i nada se da Majke Srebrenice nisu instrumentalizovane iz Sarajeva te je istaknuo da će Hrvatska sama odlučiti hoće li poslati vojsku u misiju EUFOR-a u BiH.

Upitan planira li da se izvini Majkama Srebrenice, koje su ga kritikovale zbog navodnog "negiranja genocida", Milanović je novinarima rekao da je "to laž" i nada se da ta organizacija nije pala "u klješta besprizornih i beskrupuloznih unitarističkih muljatora iz Sarajeva" .

Tvrdi da nikad nije negirao razmere navodnih ubistava i masakra u Srebrenici kao što neko negira Holokaust, no da su pravne kvalifikacije nešto drugo. "Pa nismo u nekakvom kalifatu ili teokratskoj državi da se ne sme o stvarima otvoreno govoriti", rekao je Milanović novinarima na sajmu knjiga Interliberu.

- Te srebreničke majke. Kažem ‘te’ jer nadam se da one ne stoje iza toga, 2015. su na poziv tadašnje predsednice Grabar-Kitarović došle u Knin. Da nije bilo oslobođenja Knina, koji su oslobodili verovatno gremlini, možda bi bilo i drugog navodnog genocida u Bihaću, izjavila je tada Munira Subašić. Dan pobede je čestitala rečima 'živela Hrvatska, živela BiH i sav dobar narod'. Šta je ovo? Imaju li ti ljudi dve vijuge u glavi? Dakle, pisati neka nesuvisla samoporažavajuća pisma je gubitak svakog integriteta -  rekao je.

(Net.hr)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)