"BESA" TRAŽI VANREDNE IZBORE: Na glasanju za sastav opštinskog saveta u Tetovu potvrđena albanska dominacija

Mladen STANČIĆ, od stalnog dopisnika „Novosti“ - SKOPLjE

22. 08. 2022. u 06:47

NA vanrednim lokalnim izborima u Severnoj Makedoniji, na području dela opština zapadnog regiona zemlje, u Tetovu, Mavrovu-Rostuše i Centru Župa, pobedničke ocene su stigle sa različitih nivoa.

БЕСА ТРАЖИ ВАНРЕДНЕ ИЗБОРЕ: На гласању за састав општинског савета у Тетову потврђена албанска доминација

Foto: AP

Lider vladajućih socijaldemokrata (SDSM) i premijer Vlade u Skoplju Dimitar Kovačevski u mestu Rostuše proglasio je još jednu "duplu pobedu", čestitajući ponovni trijumf kandidatu SDSM i vladajućoj koaliciji evropskog koncepta, Medatu Kurtovskom za osvajanje novog gradonačelničkog mandata.

S druge strane, posle pobede opozicione albanske stranke "Besa", aktuelnog gradonačelnika Tetova Bilala Kasamija za novi sastav Saveta opštine, uz vatromet, zvuke zurli i talambasa, sa centralnog trga grada podno Šar-planine, zatraženo je brzo održavanje prevremenih parlamentarnih izbora u Severnoj Makedoniji.

- Mavrovo i Rostuše masovno i dostojanstveno su glasali za Medata Kurtovskog i evropsku koaliciju predvođenu SDSM. Ne samo u Mavrovu i mestu Rostuše već i u Centru Župa pobedio je evropski koncept vladajuće koalicije - izjavio je Kovačevski.

Kasami je pak u Tetovu zatražio održavanje prevremenih parlamentarnih izbora, osokoljen rezultatima i potvrdom trijumfa svoje stranke "Besa".

MANDATI

Pobednička "Besa" je osvojila 12, a DUI 11 mandata. Makedonska opoziciona VMRO-DPMNE dobila je četiri, SDSM dva i albanska Alternativa i Demokratska partija Albanaca (DPA) po jedan mandat.

- U kratkom periodu dva puta smo pobedili Demokratsku uniju integracija (DUI), vladajuće stranke Albanaca lidera Aljija Ahmetija u koaliciji sa SDSM. Svakako da legitimitet Albanaca u Severnoj Makedoniji, koji potiče odavde, pokazuje da više nije kod DUI. Mi odavde zahtevamo prevremene izbore da bi se zadovoljile težnje Albanaca od Struge do Kumanova u zemlji i eventualno Albanaca u Severnoj Makedoniji da imaju dostojnog predstavnika u centralnoj vlasti. Zahtevamo što brže prevremene izbore, ponovio je Kasami.

Ahmeti je priznao poraz DUI u Tetovu, uz ocenu da je to demokratija koju treba poštovati, a rezultate izbora je objasnio epilogom niske izlaznosti. No, u Tetovu je ukupno potvrđena apsolutna dominacija albanskih stranaka odslikana zastupljenošću savetnika šest stranaka u Savetu Opštine.

Vanredni izbori za novi saziv Saveta opštine u Tetovu sprovedeni su otkako je prethodni sastav raspušten odlukom Vlade u Skoplju, jer nije usvojio završni račun opštinskog budžeta za 2021. godinu do isteka roka, 31. marta ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)