MAKEDONSKO ORUŽJE IDE U UKRAJINU: Jeftinije dati Kijevu tenkove, nego ih uništiti

M. Stančić - Stalni dopisnik iz Skoplja

29. 07. 2022. u 21:27

PODRŠCI vlastima Ukrajine vojnim doniranjem, prema partnerskim usmerenjima NATO i SAD, priključuje se i Republika Severna Makedonija (RSM), dodelom tenkova treće generacije. Ali, kako je precizirano iz Ministarstva vojnog i Armije u Skoplju, reč je o tenkovima "nekompatibilnim i nekonkurentnim" razvoju tehnologije.

МАКЕДОНСКО ОРУЖЈЕ ИДЕ У УКРАЈИНУ: Јефтиније дати Кијеву тенкове, него их уништити

Foto EPA

Nije preciziran broj tenkova. No, navedeno je da bi dodatno trebalo da se "troše i resursi za uništavanje tenkova", što je, kako je ocenjeno, "necelishodna aktivnost za našu armiju".

- U saglasnosti s donetim odlukama Vlade, u nekoliko navrata donirana je vojna oprema za Ukrajinu prema njihovim zahtevima i potrebama, a u koordinaciji sa saveznicima. Kao kredibilna članica NATO, RSM u liniji sa saveznicima i partnerima, poštujući teritorijalni integritet, suverenitet i pravo na samoodbranu Ukrajine, pritom strogo osuđujući agresiju Rusije na Ukrajinu, donela je ove odluke da uputi pomoć Ministarstvu odbrane Ukrajine, određenom količinom materijalnih sredstava - navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane u Skoplju.

Dodaje se da je, na osnovu analiza, preporuka i usvojenih planova za opremanje Armije RSM odlučeno da će biti izvršena "transformacija, odnosno rasformiranje tenkovskog bataljona". Rasformiranje jedinice je, praktično, u toku. Očekuje se uspostavljanje "modernih i savremenih protivoklopnih sposobnosti i kapaciteta u Armiji".

Imajući u vidu "NATO odbrambeno planiranje", kako je navedeno, planom modernizacije i opremanja Armije, u toku je sprovođenje projekta "Nabavka lakih oklopnih vozila na točkovima", saglasno dogovoru sa Vladom SAD, započetog 2019. godine zaključivanjem Sporazuma između dve zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024