SKUPLJI GAS, A STANOVI HLADNI: Hrvatska usvojila mere štednje energije

J. KERBLER

29. 07. 2022. u 09:22

NEKOLIKO minuta pošto je hrvatska vlada usvojila nove mere uštede energije, po kojima će grejanje biti najviše do 21 stepen, a hlađenje ne ispod 25 stepeni, predsednik Zoran Milanović je poručio građanima: "Ako hladite prostore na 25 stepeni, bolje vam je da prodate klimu Romima."

СКУПЉИ ГАС, А СТАНОВИ ХЛАДНИ: Хрватска усвојила мере штедње енергије

Novosti

Hrvatska želi da primeni nova pravila EU o uštedi najmanje 15 odsto energije, ali većina stručnjaka smatra da su predložene mere nerealne. Cena gasa bi bila za 100 odsto skuplja nego prošle zime, a stanovi hladni. Isto tako besmisleno je hladiti prostore na temperature kakve su najčešće i napolju.

Sada se apeluje na građane da sami sebi uvedu restrikcije, gase svetlo i uređaje po stanovima i štede. Apeluje se i na korišćenje LED sijalica, i obnovu zgrada, kako bi se štedelo na grejanju. No, jagma za klimama je neverovatna, a potrošnja struje u Hrvatskoj bliži se rekordima!

Zasada nema kazni za one koji neće da se pridržavaju novih mera, a iz vlade poručuju da sve zavisi i o daljim merama Brisela. Jedino je izvesno da građane već na jesen čekaju nova poskupljenja gasa i struje.

I dok su u evropskim državama napunjena skladišta gasa, Hrvatska zasada ima obezbeđeno oko 47 odsto potrebnih količina koje bi bile dovoljne za zimske mesece. Najavljuje se da će do 1. decembra rezerve biti popunjene do 90 odsto za zimske potrebe, ali sve zavisi kako će ići dalja isporuka gasa iz Rusije.

Mnogi građani Hrvatske sve su nezadovoljniji potezima EU u odnosu na događaje u Ukrajini i tvrde da mnogo teže posledice zbog uvođenja sankcija ima Evropa. Posebno je pogođena baš Hrvatska, koja je izgradila LNG terminal za tečni gas, ali je gotovo sve prodala Mađarima, pa od toga i nema prevelike koristi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)