EU PRISTRASNA: Samo dve države zadovoljne posle sastanka u Briselu

Novosti online

24. 06. 2022. u 23:01

DELEGAT Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić ocenila je danas da je EU pristrasna i neobjektivna, jer bez ikakvih kriterijuma jednima daje status bezuslovno, a druge nepovratno udaljava.

ЕУ ПРИСТРАСНА: Само две државе задовољне после састанка у Бриселу

Novosti

Majkićeva je istakla da sve to doprinosi da se u BiH i drugim zemljama zapadnog Balkana smanjuju aspiracije za članstvo u EU jer ni ona sama više nije tako privlačna kao što je bila.

Ona je ukazala da se današnja EU ne uspeva izboriti sa krizama poput izbegličke, gasne, naftne, pandemijska, te da je činjenica da su poluprazni trgovački centri, previsoke cene i recesija.

- Možemo se zapitati šta vredi Severnoj Makedoniji što je ispunila sve uslove ili šta vredi posvećenost Srbije evropskim integracijama od koje se bezobzirno traži da prizna nezavisnost samoproglašenog Kosova i uvede sankcije prijateljskoj Rusiji. Današnji svijet se ipak menja i više ništa nije isto - dodala je Majkićeva za Srnu.

Ona je poručila ako Evropa ne prihvata zemlje zapadnog Balkana u svoje društvo možda postoje drugi za koje bi bili dovoljno dobri, te da na to vreme treba sačekati ali ne i predugo.

- Jučerašnja odluka sa Samita EU zatekla je sve zemlje zapadnog Balkana. Poruka koja je tom prilikom poslata da nema ništa od njihovog pristupanja evropskom bloku nije ostavila nikog ravnodušnim. Zadovoljni su jedino Ukrajina i Moldavija kojima je status kandidata ovom prilikom odobren, mi čitamo poklonjen, kao bezuslovan - smatra Majkićeva.

Foto: Printskrin FENA

Prema njenim rečima, sada je bar poznato da je BiH među posljednjim u redu čekanja. Ona je ukazala da je činjenica da zemlja nije ispunila sve zahtevane uslove, međutim, pored toga mnogi smatraju da je "zaslužila" taj status mnogo pre Ukrajine i Moldavije.

Da EU ne manifestuje svoju posvećenost proširenju na zemlje zapadnog Balkana, Majkićeva ilustruje nedavnom izjavom predsednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen koja kaže da je Ukrajina bliže EU nego sve zemlje zapadnog Balkana.

- I u slučaju kada ne ispunjava nikakve uslove, ona je bliža EU. Za nas je to jasna poruka koja glasi - nećemo vas. Zašto BiH mora ispuniti sve uslove a Ukrajina i Moldavija ne moraju ništa? - upitala je Majkićeva.

Delegat u Klubu srpskog naroda je ukazala da se BiH pored utvrđenih 14 zahteva iz Mišljenja Evropske komisije koje se moraju ispuniti dodaju još dva pa je sad ukupno 16.

- Ukrajini i Moldaviji nisu ni proveravali. Pristrasna i neobjektivna EU bez ikakvih kriterijuma jednima daje status bezuslovno, a druge nepovratno udaljava - rekla je Majkićeva.

Lideri EU dodelili su juče status kandidata Ukrajini i Moldaviji, a za region Balkana su izrazili "nedvosmislenu podršku integrisanju", iako nisu otvoreni pristupni pregovori za Albaniju, Severnu Makedoniju, niti dodeljen kandidatski status za BiH.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

MIŠIĆ NA BREGALNICI: Kako je albanska pobuna penzionisala Žuću