POSTIGLI SPORAZUM? Janša i Plenković veruju u brzi dogovor o ribarenju

Tanjug

28. 03. 2022. u 23:59

HRVATSKA i Slovenija će u kratkom vremenu pronaći rešenje za ribolovni režim na granici dveju država, izjavili su premijeri Janez Janša i Andrej Plenković nakon susreta u Zagrebu na kojem su razgovarali i o jačanju saradnje na području energetike.

ПОСТИГЛИ СПОРАЗУМ? Јанша и Пленковић верују у брзи договор о рибарењу

EPA

Hrvatski premijer je na zajedničkoj konferenciji za novinre rekao da se na nivou ministara spoljnih poslova nastavljaju razgovori o razgraničenju i da postoje privremeni modeli kako bi se olakšalo ribarima obeju zemalja dok se ne smisli trajno i konacno rešenje, prenela je Hina.

- Optimista sam da ćemo u relativno kratkom vremenu doći do rešenja - rekao je Plenković i dodao da se neka pitanja moraju ostaviti i za budući mandat premijera Janše kojeg krajem aprila očekuju parlamentarni izbori.

- Odnosi na granicama treba da se relaksiraju i prestanu da budu opterećenje za slovenačke i hrvatske ribare jer se njihov odnos može rešavati na benigniji način od policijskih kazni - rekao je hrvatski premijer.

Dvojica premijera su ponovno pohvalili poboljšanje odnosa dveju država tokom njihovih mandata.

Razgovarali su i o saradnji unutar evropskih institucija po pitanju Bosne i Hercegovine i zalaganja da EU podstakne tamošnje političare na dogovor o izbornoj reformi.

Hrvatski premijer nazvao je odličnom gestom posetu Janše Kijevu koji je sredinom marta bio u ukrajinskoj prestonici sa češkim i poljskim premijerom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati