HRVATSKA PLENI VILE? Zagreb na mukama kako će primenjivati sankcije protiv Moskve, pošto su Rusi uveliko kupovali na Jadranu

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

09. 03. 2022. u 09:37

ZA razliku od Italije gde plene vile i jahte u ruskom vlasništvu, na Jadranu ih zasad niko ne dira. Rusi su prethodnih godina pokupovali u Hrvatskoj brojne kuće i hotele, a oko 80 Rusa koji su na crnoj listi u Evropi, imaju ovde imovinu.

ХРВАТСКА ПЛЕНИ ВИЛЕ? Загреб на мукама како ће примењивати санкције против Москве, пошто су Руси увелико куповали на Јадрану

Foto: Free Images Pixabay

Bilo je više sastanaka u raznim ministarstvima kako će se primenjivati sankcije donete na nivou Evropske unije prema nekretninama "baćuški" širom Hrvatske, ali zaključak nije donet. Ipak, nezvanično se može čuti da se sprema neka vrsta privremenog "zamrzavanja" imovine Rusa, što bi donelo niz komplikacija, pre svega za turizam. Rusi su najviše ulagali na Kvarneru i u Dubrovniku, ali hrvatske vlasti buduće mere ne žele da otkrivaju.

Vlasnik vile "Karolina" na Malom Lošnjiu je Maja Tokarev, kćerka Nikolaja Tokareva koji je na listi osoba koje su pod sankcijama koje je uvela EU. Ali vlasnici mnogih luksuznih kuća koje su kupljene za milione evra nisu poznati, a pretpostavlja se da je reč o državljanima najveće zemlje sveta. Tako se ne zna čiji su velelepna vila i turistički kompleks na ostrvu Šipan. Kalkulisalo se da je navodno vlasnik Dmitrij Medvedev, ali papiri govore drugo.

Evropske sankcije mogle bi u Hrvatskoj da zakoče ruskim investitorima mnoge započete ili planirane poslove. Pre svega obnovu velikog turističkog kompleksa u Kuparima nakon što je vlasnik 50 odsto trebalo da bude Sergej Gljadelkin i njegova kompanija. Sada je sve to na čekanju, a Kupari, bivše vojno odmaralište, godinama propadaju. Reč je o velikom kompleksu u blizini Dubrovnika koji bi bio idealan za razvoj turizma tog kraja.

Nameru da gradi imao je i Vladimir Jevtušenko, koji je na ostrvu Mljet kupio zemljište i dugo sređivao potrebnu dokumentaciju. Sada kada je sve rešeno, investicija je došla u pitanje i verovatno bar u dogledno vreme neće biti ništa. Ne zna se ni šta će biti sa najelitnijim restoranom u Dubrovniku, koji se zove 360, a u vlasništvu je Viktora Vekselberga.

Dubrovčani su inače zadovoljni ruskim investitorima, svi su se prilagodili hrvatskim propisima i do sada nikakvih problema nije bilo.

MINISTAR PALADIN NA LEDU

PREDLOG da novi hrvatski ministar građevine bude Ivan Paladina, bivši direktor Instituta za građevinarstvo koji je bio jedno vreme u vlasništvu Rusa, izazvao je burne reakcije. Opozicija tvrdi da je Paladina usko povezan sa ruskim bogatašima i njihovim kapitalom, pre svega sa Sergejem Gljadelkinom, sa kojim je osnovao i zajedničku kompaniju "Kupari luksuri hotels" i dobio koncesiju za uređenje velikog turističkog kompleksa kraj Dubrovnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (1)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar