MILANOVIĆ PONOVO LJUT: Hitno pisao Plenkoviću

Novosti online

15. 12. 2021. u 21:47

NAKON što je Savet za spoljne poslove Evropske unije usvojilo zaključke o Bosni i Hercegovini u kojima se ne spominje konstitutivnost naroda niti legitimno predstavljanje, predsednik Hrvatske Zoran Milanović obratio se pismom premijeru Andreju Plenkoviću.

МИЛАНОВИЋ ПОНОВО ЉУТ: Хитно писао Пленковићу

Foto: EPA

- Predsednik Milanović je u pismu izrazio svoje nezadovoljstvo i protivljenje usvojenim Zaključcima Saveta EU jer se njima ne garantuju prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda. Postupak Vlade Hrvatske, koja je dala saglasnost na Zaključke Saveta EU, neprihvatljiv je predsedniku Milanoviću, pogotovo zato što je na taj način odstupila i od stavova usaglašenih i prihvaćenih na sednici Saveta za nacionalnu sigurnost. Predsednik Milanović smatra kako Vlada Republike Hrvatske, kao punopravne članice EU, nije smela podržati Zaključke Saveta EU koji ne jamče prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda - istaknuto je iz kancelarije predsednika Hrvatske.

Takođe se ističe da je zaštita konstitutivnosti i prava Hrvata u BiH strateški nacionalni interes Hrvatske.

- Predsednik Milanović upozorio je predsednika Vlade RH kako Republika Hrvatska ubuduće ne može podržati ni jedan zajednički dokument organizacija kojih je Republika Hrvatska članica, a koji neće sadržavati temeljne elemente zaštite Hrvata u Bosni i Hercegovini kao što su konstitutivnost i legitimna zastupljenost u telima vlasti. Jedino tako može se zaštititi i nacionalni interes Republike Hrvatske - navodi se u pismu koje je preneo Jutarnji list.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

DŽONSONOV ROĐENI BRAT: Bio ministar, posle Borisovog poteza podneo ostavku - liče kao da su blizanci