UKLANJA SE POLOVINA BANKOMATA U HRVATSKOJ? Troškovi zaštite i bezbednosti veći od koristi za banke

Novosti online

27. 10. 2021. u 19:57

ČAK polovina bankomatske mreže u Hrvatskoj, koja ima 6.000 bankomata, mogla bi zbog velikih troškova biti ugašena zbog uvođenja dodatne regulative za zaštitu i sigurnost bankomata.

УКЛАЊА СЕ ПОЛОВИНА БАНКОМАТА У ХРВАТСКОЈ? Трошкови заштите и безбедности већи од користи за банке

Ilustracija / Foto Depositphotos

Banke su, kako prensi HTV, već ukidale bankomate za koje su procenile da je trošak njihovog održavanja veći od koristi koju imaju od visine prometa i brojnosti klijenata. Prema regulativi, veća sigurnost bankarske mreže nužna je kako bi se smanjile kriminalne radnje na bankomatima. Banke bi zbog toga u sigurnost bankomata trebalo da investiraju po nekoliko hiljada evra. Stoga su najavile povlačenje dela bankomata iz upotrebe, posebno onih u ruralnim područjima, prenio je Bonitet.

Banke ipak od MUP-a traže kompromisno rešenje vezano za sigurnost bankomata jer sada ulažu 80 do 100 miliona evra u IT sisteme radi konverzije kune u evro koja je nužna zbog skorog uvođenja evra, prenosi portal Investitor.

Iz MUP-a poručuju kako je propisano da se bankomati štite sistemom elektrohemijske zaštite kojim se trajno označuju i uništavaju novčanice pri pokušaju nasilne provale. Tako zaštićeni bankomati moraju na vidljivom mestu imati istaknutu oznaku o toj vrsti zaštite.

rs.sputniknews.com

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)