UTAJIO POREZ I FALSIFIKOVAO DOKUMENTA? Pokrenuta istraga protiv slovenačkog ministra pravde

Tanjug

19. 10. 2021. u 23:05

OKRUŽNI sud u Murskoj Soboti otvorio je zvaničnu istragu protiv slovenačkog ministra pravde Marjana Dikaučiča zbog sumnje u utaju poreza i falsifikovanje dokumenata, što su optužbe koje on odbacuje, prenosi STA pozivajući se internet portal POP TV.

УТАЈИО ПОРЕЗ И ФАЛСИФИКОВАО ДОКУМЕНТА? Покренута истрага против словеначког министра правде

Foto: EPA

Okružno državno tužilaštvo u Murskoj Soboti zatražilo je od suda da otvori zvaničnu istragu u avgustu 2020. godine, dok je finansijska uprava (FURS) još u avgustu 2017. podnela krivičnu prijavu protiv Dikaučiča.

Slučaj se odnosi na vreme kada je Dikaučič, koji je sredinom juna imenovan za ministra pravde, bio odgovorno lice u preduzeću BGA i preduzeću Prevozi Žižek u stečaju, sa sedištem u Gornjoj Bistrici, jugoistočno od Murske Sobote.

Okružno državno tužilaštvo potvrdilo je početkom septembra za portal da je u avgustu 2017. godine dobilo odgovarajuću krivičnu prijavu od FURS -a zbog navedenih sumnji.

Rečeno je da je dve godine kasnije zatražilo pravnu pomoć od bosanskih vlasti, a nakon odgovora u februaru 2020. tužilaštvo je 24. avgusta 2020. naložilo formalnu istragu Okružnom sudu u Murskoj Soboti.

Tada je ministar Dikaučič za portal poricao optužbe i izjavio da je celu dokumentaciju za navodno delo predao policiji 2019. godine, kao i da ga je sud saslušao 2019, a zatražio je i veštačenja grafologa zbog, kako kako je rekao, očigledno falsifikovanog potpisa na dokumentima koji ga terete.

Ministar se suočava sa izglasavanjem nepoverenja parlamentu, što su zatražile opozicione stranke levog centra zbog neuspeha vlade da imenuje delegirane evropske tužioce, a lider LMŠ Marjan Šarec rekao je da ova optužba nije uključena u zahtev, ali da ipak dokazuje da je pokušaj opozicije da ga smeni ispravan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA: Moć kolektivne akcije