SLOVENAČKI MINISTAR ZDRAVLJA: Kovid propusnice jedina alternativa karantinu

Tanjug

07. 10. 2021. u 20:17

SLOVENAČKI ministar zdravlja Janez Poklukar rekao je da je uvođenje kovid propusnica bila jedina alternativa novom karantinu.

СЛОВЕНАЧКИ МИНИСТАР ЗДРАВЉА: Ковид пропуснице једина алтернатива карантину

Foto EPA

Pravilo za kovid propusnice koje podrazumeva oporavljene, testirane na kovid i vakcinisane protiv kovida (PCT) znači razliku između života i smrti više od 1.000 ljudi, poručio je Poklukar i pozvao na jedinstvo, toleranciju i vakcinaciju, prenosi agencija STA.

Ministar zdravlja je na konferenciji za novinare rekao da je situacija u slovenačkim bolnicama stabilna, te da se broj pacijenata sa kovidom poslednjih dana blago smanjio.

Napomenuo je da je zahtev za PCT uveden kako bi se sprečilo povećanje reprodukcije virusa, te da je odluka doneta na osnovu iskustva koje su imali pre godinu dana, kada se broj reprodukcija povećao za 100 odsto za mesec i po dana.

- Uvođenje pravila PCT-a bilo je stoga alat koji smo imali za održavanje normalnog života. Jedina druga alternativa bila je potpuno zatvaranje, koje niko od nas više ne može da zamisli, koje niko od nas ne želi i koje kao društvo sebi ne možemo više da priuštimo, istakao je Poklukar.

Ministar je napomenuo da je do sada od posledica korona virusa umrlo 4.910 ljudi, te da je epidemiološka situacija u zemlji ozbiljna i da se ne sme potceniti.

Takođe je priznao da vakcine protiv virusa imaju nuspojave i da ne pružaju 100 odsto zaštitu od infekcije, ali poručio je i sledeće:

- Virus je mnogo smrtonosniji od vakcine, koja ima izuzetno retke nuspojave kod retkih pojedinaca.

On je pozvao ljude da se raspitaju o vakcinaciji kod stručnjaka i da znanjem prevaziđu strah, te da se vakcinišu i na taj način "omoguće da budemo sigurni kao društvo".

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a