(UZNEMIRUJUĆE) PALICAMA TEŠKO PREBILI MIGRANTE: Vlasti Hrvatske potresa skandal na granici sa BiH (FOTO)

J. KERBLER

07. 10. 2021. u 18:54

DOK Hrvatska očekuje da će početkom sledeće godine ući u šengenski prostor televizija RTL Hrvatska emitovala je dramatični prilog snimljen u junu kako hrvatski policajci nemilosrdnu tuku migrante na granici sa BiH kod mesta Rakovice.

(УЗНЕМИРУЈУЋЕ) ПАЛИЦАМА ТЕШКО ПРЕБИЛИ МИГРАНТЕ: Власти Хрватске потреса скандал на граници са БиХ (ФОТО)

Foto: Printskrin

Prikazuje policajce sa fantomkama kako tuku imigrante i viču: "Idite u Bosnu". Za pojasom jednog od njih bio je pištolj hrvatske proizvodnje kakav nose policajci i odmah je izbio neviđenik skandal koji je potresao hrvatski politički vrh.

Premijer Andrej Plenković zatražio je hitnu reakciju ministra nutrašnjih poslova Davora Božinovića, koji kaže da nema tolerancije prema onima koji prekoračuju ovlašćenja. Određen je stručni tim koji je odmah otišao u istragu.

- Muškarci u tamnoplavim uniformama, sa fantomkom na licu, prisiljavali su trinaest imigranata da se prolazeći kroz duboku vodu vrate u Bosnu. Prebijali su ih tonfa-palicama - tvrdi holandski novinar Klas van Dijken, koji je snimio prilog.

Foto: Printskrin

Reč je o migrantima iz Avganistana i Pakistana koje je posle prelaska granice dočekalo 10 policajaca i, bez obzira na to što su zatražili azil, pretuklo ih. Novinar tvrdi da su nekima slomljene ruke, a da jedan uopšte nije mogao da hoda. Lekari su kasnije utvrdili da su migranti dobili udarce u leđa, ali da ima dokaza da su udarani i čizmama. Navodno postoje još snimci koji pokazuju policijsku brutalnost.

Organizacije civilnog društva tvrde da je do sada ukupno iz Hrvatske proterano u BiH 16.500 imigranata, a svaki četvrti je i pretučen, dok je svakom drugom nešto uzeto.

Hrvatska je do sada uvek odgovarala da to nije tačno i da se vodi kampanja protiv države koja poštuje evropska pravila. Ipak, protiv 21 policajca je sprovedena istraga, a u 13 slučajeva su odbačene optužbe za nasilje.

Nije ovo prvi put da inostrani mediji optužuju hrvatske policajce za nasilje, ali je Hrvatska to uvek demantovala. U međuvremenu je Hrvatska završila tehnički deo za ulazak u šengenski prostor i od Evropske unije dobila 110 miliona evra za nabavku opreme i školovanje policajaca. Na hrvatskim je granicama raspoređeno više od 3.000 ljudi koji koriste najmoderniju opremu za kontrolu, a evropskim se novcem finansira i prekovremeni rad policajaca.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri