MAĐARSKOJ PREKO SRBIJE STIŽE RUSKI GAS: Ukrajina besna, Kijev munjevito reagovao

Novosti online

27. 09. 2021. u 19:42

MAĐARSKA će već od 1. oktobra početi da dobija ruski gas preko "Turskog toka" i gasovoda Jugoistočne Evrope, saopštio je predsednik borda direktora kompanije "Gasprom" Aleksej Miler.

МАЂАРСКОЈ ПРЕКО СРБИЈЕ СТИЖЕ РУСКИ ГАС: Украјина бесна, Кијев муњевито реаговао

Foto: EPA/ Zoltan Mathe

- To je u velikoj meri omogućeno zahvaljujući naporima bugarskih, srpskih i mađarskih kompanija koje se bave razvojem nacionalnih sistema za transport gasa - rekao je Miler nakon potpisivanja ugovora sa mađarskim ministrom inostranih poslova Peterom Sijartom.

Ugovorom je predviđena isporuka Mađarskoj 4,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje u narednih 15 godina: kroz Srbiju će teći 3,5 milijardi kubnih metara gasa i milijardu kroz Austriju. Ugovor će važiti 15 godina, uz mogućnost promene uslova nakon 10 godina.

Reakcija Kijeva na potpisivanje sporazuma je bila munjevita. Generalni direktor ukrajinskog Sistema za transport gasa Sergej Mikogon izrazio je bojazan da Budimpešta ovim sporazumom praktično u potpunosti prekida tranzit gasa preko Ukrajine.

- Bez obzira na ugovor (o tranzitu gasa u Evropu koji koji je na snazi između Moskve i Kijeva) do 2024. godine, očekujemo nastavak značajnog smanjenja ako ne i potpunu obustavu tranzita u Mađarsku preko Ukrajine - napisao je Makogon na fejsbuku.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da je Kijev razočaran odlukom Budimpešte. Štaviše, Ukrajina je obećala da će se obratiti Evropskoj komisiji zbog ove odluke Mađarske.

Mađarski šef diplomatije je poručio Kijevu da se ne meša u unutrašnje stvari njegove zemlje.

- Protestujem protiv ovog pokušaja mešanja u unutrašnje stvari Mađarske i snabdevanja goriva tokom zimskog perioda - rekao je Sijarto, komentarišući izjave ukrajinskih zvaničnika povodom potpisivanja gorenavedenog ugovora.

On je dodao da druge države ne mogu uticati na ovakve odluke njegove zemlje.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: "TAJ ĆE SNAJPER NAŠ DA BUDE!" Pogledajte kako su mladi Srbi dočekali smenu straže ROSU

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)