MILANOVIĆ NAPAO POKOJNOG PATRIJARHA IRINEJA: Sramna izjava hrvatskog predsednika

Tanjug

16. 09. 2021. u 15:11

PREDSEDNIK Zoran Milanović označio je danas Srbiju "problematičnom", komentarišući nedavnu posetu kancelarke Angele Merkel Beogradu, a osvrnuo se i na nekadašnju izjavu pokojnog patrijarha Irineja o ugroženosti Srba u Crnoj Gori.

МИЛАНОВИЋ НАПАО ПОКОЈНОГ ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА: Срамна изјава хрватског председника

Foto: EPA

- Idu da posećuju onoga ko je problematičan - rekao je Milanović odgovarajući na novinarska pitanja na zajedničoj konferenciji za novinare sa crnogorskim kolegom Milom Đukanovićem.

A o izjavi pokojnog patrijarha Irineja, Milanović je rekao:

- Ona izjava da su prava Srba u Crnoj Gori ugrožena više nego u Pavelićevoj Hrvatskoj, nakon toga može jedino šaka da poleti, ni Slobodan Milošević nije prelazio tu granicu, njegov govor bio je više komitetski, da ne kažem sokratovski - rekao je Milanović.

Povodom već tada sve češćih napada na Mitropoliju crnogorsko-primorsku SPC u Crnoj Gori, pokojni patrijarh Irinej je u junu 2018. poručio da je položaj Crkve u ovoj državi "gori nego u vreme osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba ozloglašene fašističke tvorevine Nezavisne Države Hrvatske".

Irinej je to rekao komentarišući tada česte negativne poruke crnogorskih zvaničnika upućene Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i pretnje da bi Crkvi mogla biti oduzeta imovina, što je za patrijarha bilo nezamislivo u 21. veku.

- Čitajući nešto o tom pitanju i problemu, uviđam da je to nezamislivo u našem vremenu. Da su to radili Turci ili ustaše u svoje vreme, to bi se moglo razumeti i shvatiti. Ali da se to radi u vremenu mira i slobode, u vremenu kada vladaju principi zakona i zakonitosti, to je apsolutno neprihvatljivo, ne samo za Evropu nego i za Aziju - kazao je patrijarh tada Irinej i poručio da će SPC i on stati u odbranu Mitropolije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)