SLOVENIJA OD SUTRA U "CRVENOJ ZONI": U poslednjih mesec dana skoro da se niko nije vakcinisao

Tanjug

02. 09. 2021. u 10:12

UREDNIK ljubljanske Mladine Robert Boteri izjavio je danas da se u Sloveniji u poslednjih mesec dana gotovo niko nije vakcinisao protiv virusa korona i da će ova država već sutra ući u "crvenu zonu".

СЛОВЕНИЈА ОД СУТРА У ЦРВЕНОЈ ЗОНИ: У последњих месец дана скоро да се нико није вакцинисао

Foto EPA

Boteri je u uključenju uživo za Studio 4 HRT-a istakao da je glavni problem Slovenije, kao i zemalja cele istočne Evrope, to da imaju malo više od 40 odsto vakcinisanih i tu se, kaže, sve zaustavilo.

- To sad ide jako sporo. U poslednjih mesec dana skoro da se niko nije vakcinisao. Dogodio se veliki raskol između vakcinisanih i onih koji to ne žele. Ne postoji komunikacija između te dve populacije osim vređanja i zaoštravanja - rekao je Boteri.

U Sloveniji se, kaže, razmišlja o uvođenju obavezne vakcinacije za starije, u zdravstvu, školstvu i socijalnoj zaštiti.

Ističe da se u Sloveniji pokazalo da je kombinacija represije i epidemije napravila takav raskol da sada šta god da vlada kaže i radi, ne veruje im 70 odsto građana.

- Nisam siguran da je Slovenija sada u poziciji da uvede mere, kao što je na primer obavezna vakcinacija, kao neke zapadne države - rekao je i dodao da više veruje da će doći do poražavajućeg raskola koji se može meriti s nekim, kako je rekao, "modernim građanskim ratom".

Prema njegovim rečima, očekuje se da Slovenija već sutra uđe u "crvenu zonu", budući da je juče imala 750 novozaraženih i da brojevi eksponentno rastu u poslednjih sedam dana.

Dodatni problem je, kaže, i jučerašnji početak školske godine, a u mlađoj populaciji od 12 do 18 godina vakcinisano je samo 11 odsto dece, što će doprineti širenju zarazu u narednim danima mnogo većom brzinom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)