ZVANIČNO PREUZEO DUŽNOST: Šmit zahvalio Incku na zakonskoj zabrani negiranja genocida

Tanjug

02. 08. 2021. u 14:31

NOVI visoki predstavnik u BIH Kristijan Šmit zahvalio je nakon zvaničnog preuzimanja dužnosti svom prethodniku Valentinu Incku na tome što je zakonski zabranio negiranje genocida.

ЗВАНИЧНО ПРЕУЗЕО ДУЖНОСТ: Шмит захвалио Инцку на законској забрани негирања геноцида

Kristijan Šmit

Šmit je u prvom zvaničnom obraćanju javnosti u BiH zahvalio što ima priliku da služi narodima Bosne i Hercegovine i poručio da dolazi kao prijatelj, prenosi portla Klix.

Ocenio je da je pozicija visokog predstavnika izuzetna i dodao da ona postoji upravo kako bi postojao mir.

Šmit je zahvalio Incku na tome što je 12 godina bio visoki predstavnik međunarodne zajednice i, između ostalog, zahvalio mu je na odluci o zakonskoj zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

Prema njegovom mišljenju, napredak društva je moguć samo uz refleksivan pristup sopstvenoj prošlosti, a kao primer za to je naveo svoju zemlju Nemačku. Podsetio je da je ta država bila podeljena, a da se padom Berlinskog zida ujedinila "bez pucanja".

- Sve to ne bi bilo moguće bez pomoći Sjedinjenih Američkih Država, Sovjetskog Saveza, Francuske, Velike Britanije i drugih evropskih država - dodao je Šmit.

On im je zahvalio na tome, kao i na tome što, prema njegovim rečima, imaju isti cilj u Bosni i Hercegovini.

Šmit je rekao da će imati isti odnos prema pravima svakog pojedinca i svakog naroda.

- Nećemo se baviti samo odbranom granica i odbacivanjem ideja o pomeranju granica, već i prevazilaženjem granica - dodao je Šmit.

On je preuzeo dužnost u trenutku velikih političkih tenzija izazvanih Inckovom odlukom da zakonski zabrani negiranje genocida u Bosni i Hercegovini.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je juče da za Republiku Srpsku Šmit nije dobrodošao, da Srpska neće sa njim razgovarati, niti će poštovati njegove odluke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)