NOVI UDAR INCKA NA SRBE: Visoki predstavnik nastavlja da deli lekcije po Bosni

Novosti online

29. 07. 2021. u 15:15

VISOKI predstavnik u BiH Valentin Incko, koji poslednjeg dana ove sedmice i zvanično napušta tu funkciju, govorio je o onome što se dešavalo nakon njegove odluke da zakonski zabrani negiranje izmišljenog genocida i veličanje navodnih ratnih zločinaca

НОВИ УДАР ИНЦКА НА СРБЕ: Високи представник наставља да дели лекције по Босни

Foto Ž. Knežević

Na pitanje kako bi ocenio reakciju političara iz Republike Srpske nakon odluke o nametanju izmena i dopuna Krivičnog zakona BiH o zabrani negiranja navodnog genocida i da li je očekivao da bi moglo doći do velikih blokada, Icko kaže da su te reakcije očekivane, možda čak i nešto blaže.

- Što se tiče najava blokada, jasno je da bi svaka aktivnost političkih stranaka koja bi paralizovala institucije BiH bila korak u pogrešnom smeru i loša usluga građanima koje tvrde da predstavljaju. Od političara se očekuje da poštuju Ustav BiH i osiguraju neometano funkcioniranje državnih institucija i izvršavanje njihovih ustavnih i zakonskih nadležnosti. Oni jednostavno moraju da rade svoj posao i opravdaju poverenje koje su im dali građani. Ne postoji drugi put da se zaobiđu obaveze koje imaju prema građanima - rekao je Incko.

Icnko se žali na tretman njega od strane domaćih političara.

- Poznata je taktika domaćih političara da koriste visokog predstavnika kao žrtveno janje. Oni to isto rade i s drugim predstavnicima međunarodne zajednice i optužuju ih za različite prekršaje, što naravno nema uporišta u stvarnosti. Međutim, da se vratimo suštini: veličanje ratnih zločinaca, poricanje (navodnog) genocida i ratnih zločina - to je nešto što političari u BiH nikada ne bi trebalo da rade, ali neki to ipak rade. To je sramna praksa, to je anticivilizacijski i nemoralno prema žrtvama i preživelima. Takve aktivnosti uzrokuju strah i pometnju u društvu. A kada pokušate ovu zemlju osloboditi tog balasta, onda kažu da ste vi taj koji je stvorio problem i na taj način prebacuju krivicu. To je, najblaže - tvrdi on.

Valentin Incko tvrdi da nije bilo političkih pritisaka na njega uoči odluke.

- Ne. Odluka je moja i samo moja, uz puno i nepokolebljivo uverenje da je to prava stvar - kaže Incko.

On je i u nastavku intervjua nastavio da deli lekcije domaćim političarima, iako je stranac.

- Već je neko vreme politička i socijalna klima u zemlji stabilna. Realno, nema ničega što će moja poslednja odluka znatno promeniti. Naravno, kratkoročno gledano može biti nekih teških reči i uzburkanih emocija, ali ništa što nije već viđeno u sličnim situacijama. Političari moraju shvatiti da nisu na funkcijama kako bi zaradili ili izgubili poene kod visokog predstavnika ili međunarodne zajednice. Oni su na funkcijama da ispune ono što su obećali građanima, da zemlju povedu naprijed, izgrade bolju ekonomiju, obrazovanje u skladu sa standardima u razvijenom svetu, zdravstveni sistem koji može zadovoljiti potrebe građana, posebno u vreme pandemije. Ako političari nastave destruktivan pristup, uskoro će od Bosne i Hercegovine napraviti praznu zemlju koja nije dobra nikome. Zadatak političara je da zaustave egzodus mladih ljudi iz zemlje, a ne da ga ubrzaju oštrom retorikom i neodgovornim potezima. Krajnje je vreme da se fokus vrati na budućnost, na evropsku perspektivu, i da se očekivanja građana vrate na prvo mesto. To bi bio moj apel za kraj - rekao je Incko.

(Kliks.ba)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (18)

KLIMATSKE PROMENE I OTAPANJE LEDNIKA: Kako spasti skijališta od nestanka