RUŠILI MU SPOMENIK, SAD GA SLAVE: Licemeran odnos Hrvatske prema najvećem srpskom naučniku Nikoli Tesli

Jurica Kerbler - stalni dopisnik iz Zagreba

24. 07. 2021. u 08:00

NIKOLA Tesla je po nacionalnosti bio Srbin, njegova je veličina neupitna u globalnim razmerima i možemo biti samo ponosni na njega. Rodio se u Smiljanu na području Hrvatske, živeo uglavnom u SAD, a građani su ti koji su sugerisali da na jednoj kovanici evra bude njegov lik.

Komentari (27)

Vera

24.07.2021. 09:26

@Bole - Zašto bi mu oni srušili spomenik, a ne Akcija LABRADOR? Zašto bi oni ubijali nekoga oo u njhovoj državi živi u miru, a nemustajw da ubija susjede u kući do svoje? Zašo sada nikoga ne ubijaju? Imaš neizlečive kompleks od 95g a evo i sada ti nabijaju nove...

Ranjaš

24.07.2021. 08:14

Najpametnije bi bilo da se na kovanicu stavi lik Momčila Đujića Jedan i jedini vojskovođa u hr koji nije imao logoraše u pelenama i nije ubijao djecu i civile

Miso

24.07.2021. 08:18

Zasto most na Adi nije Teslin most , svojevrsni spomenik Nikoli Tesli, areodrom je samo ime ali velicanstven apomenik moze da bude samo most na Adi, mislim kada se radi o jednom takvom coveku da spomenika njegovom liku i delu nikad nece biti dosta.

Mili

24.07.2021. 08:21

Kad se Tesla rodio Srbija nije postajala jer je bila Tursko carstvo, Hrvatska je u Austrougarskoj imala svoju autonomiju i Sabor i bana i zvala se Kraljevina Hrvatska i Slavonija a posle i Trodelna kraljevina Hrvatska imali su i svoje hrvatskougarske kraljeve...problem je u tome šta se to u Srbiji ne sme pisati.

Nikola Uzelac

24.07.2021. 09:48

@Mili - Како видим, ти слободно пишеш. Једино што се Србија оружјем и крвљу тада већ изборила за свој статус у том Османском царству, а Хрвати су чекали (и дочекали) да их Срби ослободе и поклоне им државност.

Brmbrm

24.07.2021. 12:02

@Mili - A da li poznaješ istoriju pre dolaska Turaka na Balkan? Šta je tad postojalo, a šta nije? Problem je u tome što ste Tesli zatrli familiju a sad bi da se ponosite njime. Kako tako silna banovina, kraljevina nema nekog Hrvata da se diči njime? Ili možda ima ali nisu za ovu stranu medalje (evra).

Nenad

24.07.2021. 12:43

@Mili - Ma sta pricas ti...jadnice jedan...srbija je vec 50 godina do njegovog rodjenja bila knezevina a hrvatska u 800 stotinutoj godini nepostojanja na svijetskoj mapi... ako je on hrvat onda su i kapetan dragan, momiclo pop djujic isto hrvati ... ali dobro ako su to sve hrvati onda su mi to omiljeni medju hrvatima ako se iznjasnjavaju kao srbi hahaha

Miki Zg

24.07.2021. 08:32

Hr. ima svoje mnogobrojne znamenite ličnosti ?u povjesti .Milu Budaka koji je donosio rasne zakone za NDH,Starčevića oca domovine ili Franju Tuđmana osuđenog uza udruženi zločinački poduhvat u BiH-u .Ima ih još mnogo ,ali takove likove na hr. evro kovanicu ?

ufolog

24.07.2021. 08:37

господин НИКОЛА ТЕСЛА се НИЈЕ родио на територији РХ већ у АУСТРОУГАРСКОЈ.Господин Никола није никада ИМАО ПАСОШ РХ ,већ Аустроугарске и САД. Овим је све речено,он јесте Србин,али није грађанин РХ већ Аустроугарске монархије

Goran

24.07.2021. 09:34

Zamisli sad muku Hrvata: toliko smo mali narod i nemamo ni jednog svetski poznatu ličnost da stavimo na kovanicu, a onda se neko seti(verovatno jedan od 30% pokatoličenih, jer čak nemaju ni jednog da je "ČIST" u nazad tri kolena) : - Daj da stavimo Srbina(oni bi pisali malo s). Jeste rođen u Austrougarskoj, jesu mu mama i tata Srbi, ali kada nemamo nikoga. - Koliko smo mu familije i rodbine poklali?, upita jedan. -Ućutkajte tu budalu, povika zapov(j)ednik

Djomla

24.07.2021. 10:08

Skolu sam zavrsio u hrvackoj, a niko me neije naucio da je u hrvackoj bilo kraljeva a kamoli bilo sta o Nikoli! Sta sam ja onda tu propustio?!

Milos

24.07.2021. 10:30

Molim Posovanu redakciju da objavi ovaj link, https://www.youtube.com/watch?v=8e5Uizahdd0 Prof.Dr. Srboljub Zivanovic , proterani strucnjak koji je istrazivao Jasenovac.

Perica

24.07.2021. 10:37

Nikola Tesla je Srbin,rodjen u Austro-Ugarskoj a ne Hrvatskoj.Ako Hrvati zele da za svoju nacionalnu istoriju prikazu na kovanicama Eura kao zasluznu licnost onda neka stave Antu Pavelica.Jer za njih je on najveci izumitelj,izumeo je krvozednu mrznju.

Ismail

24.07.2021. 12:03

@Vera... Ja ću ti odgovoriti zašto, a na tvoju žalost, u Hrvatskoj trenutno sada ne ubijaju srbe. Vera to ti je zato što su već zverski ubili 1 milion ljudi, žena, dece, staraca, a ubili su ih maljevima, "Srbosijecima" na organizovanim turnirima u klanju srba, žive zatrpavali, kuvali žive u kazanima, sve zato što su srbi... Pa nemaju više koga da ubijaju. A tebi je Vera valjda sada bestidno žao što ih više ne ubijaju. Umukni ženo ako nemaš šta pametno da kažeš.

Nena

24.07.2021. 12:05

Austro-Ugarska je postojala od 8. 6. 1867., a Nikola Tesla je rođen 10. 7. 1856. Dakle, Tesla nije rođen u Austro-Ugarskoj već u Austrijskom carstvu, u Vojnoj Krajini koja je bila deo tog Austrijskog carstva i direktno podređena Beču, a ne Zagrebu ili Pešti. A to što je Smiljan danas u Hrvatskoj je trenutno stanje. Sve je kroz istoriju podložno promenama. Ali, licemerno jeste staviti njegov lik na evrokovanicu koja će se izdavati u Hrvatskoj, jer su hrvatske vlasti i od 1941-1945 i od 1991-1995 ubijali Srbe bez ikakvog stvarnog razloga i uništavali svaki srpski trag koji su mogli da unište. Stoga nemaju moralno pravo da svojataju Nikolu Teslu ni na koji način i ni u kojem obliku.

Josip L1

24.07.2021. 13:44

Srbin Tesla je bio genijalac. Dio njegovih izuma još je i danas obavijen tajnovitošću. Njime se ponose Srbi. Ali zašto se njime ne bi ponosili i Hrvati. Rođen je na teritoriju današnje Hrvatske. U osnovnu školu i gimnaziju išao je u Hrvatskoj. Netko je u komentarima napomenuo da Tesla nikad nije imao hrvatski pasoš! Da li je ima srpski ili jugoslavenski? Nisam baš siguran. Vjerojatno je sigurno imao američki.Zar je onda Amerikanac ili samo Amerikanac. Nije. On je Srbin-ok, on je rođen na teritoriji Hrvatske-ok. Zašto nekom u Srbiji smeta da se pojavi na kovanicama € koje će se izdati za Hrvatsku. Za koju godinu i Srbija će vjerojatno ući u EU. Koju godinu kasnije uvesti će vjerojatno euro. Pa onda Srbija može staviti Teslu na kovanice. Može na veće vrednote,2 €, 1 €. Vjerujemda to nikomne bi smetalo.

Braco

25.07.2021. 09:16

Nokola je naš srbin to niko nemože osporiti.Nama srbima je krivo što vi nestavite Pavelića ili Tuđmana jer su to vaš ponos i dika sram vas bilo ceo svet zna za to.

Ivke Zoca

25.07.2021. 10:14

Po Teslinoj želji, ispratila ga je muzika. Tražio je dve pesme – Šubertovu kompoziciju "Ave Maria" i, za kraj "Tamo daleko". O ovome svedoči zvučni zapis koji je ostao sačuvan do današnjih dana u Njujorškom arhivu. Srpsku pesmu koja je naučnika podsećala na daleku domovinu odsvirao je Teslin prijatelj, violinista Zlatko Balaković u pratnji hora "Slovan".

Bojan

25.07.2021. 11:30

Тесла и хрвати? Сличан је случај са Ајнштајном, Немачком и његовој 'посети' Израелу. Никада није био у Израелу већ у тадашњој Палестини читавих 12. дана, 1923. године. Рођен је у Немачкој, али њима због осећаја стида не пада на памет да се размећу његовим ликом и делом, а камоли да га истичу на кованицама - Дучић је у праву: стида немају. Тесла је два дана провео у Београду, као главном граду Србије и изговорио јасну патриотску поруку: ''Ако се те моје наде испуне, најслађа мисао биће ми та: да је то дјело једног Србина. Живило српство!”. Само нека наставе са својатањем, ту смо да их подсетимо да треба да се стиде.