RUŠILI MU SPOMENIK, SAD GA SLAVE: Licemeran odnos Hrvatske prema najvećem srpskom naučniku Nikoli Tesli

Jurica Kerbler - stalni dopisnik iz Zagreba

24. 07. 2021. u 08:00

NIKOLA Tesla je po nacionalnosti bio Srbin, njegova je veličina neupitna u globalnim razmerima i možemo biti samo ponosni na njega. Rodio se u Smiljanu na području Hrvatske, živeo uglavnom u SAD, a građani su ti koji su sugerisali da na jednoj kovanici evra bude njegov lik.

РУШИЛИ МУ СПОМЕНИК, САД ГА СЛАВЕ: Лицемеран однос Хрватске према највећем српском научнику Николи Тесли

Ostaci miniranog spomenika

Ovo je izjavio hrvatski premijer Andrej Plenković nakon reakcija iz Srbije i Narodne banke Srbije o planu da Teslin lik bude na hrvatskim evrokovanicama.

- Nikome Teslu ne uzimamo, a moj stav da sam na čelu Narodne banke Srbije bio bi da čestitamo - tvrdi Plenković.

Potpredsednik Vlade Hrvatske i predstavnik srpske manjine Boris Milošević poručio je da podržava predlog da se Teslin lik nađe na nacionalnoj strani evra.

I dok će Tesla biti jedini velikan na evrokovanicama u hrvatskoj režiji, njegova sudbina posle devedesetih godina u Hrvatskoj nikako nije bila blistava. Bronzani spomenik u Gospiću miniran je u 1992. Eksploziv je potpuno uništio Teslin spomenik, pa je mnogo godina kasnije trebalo otići u Beograd po "kalup", da se uradi isti spomenik kao kod Elektrotehničkog fakulteta. Naravno, nikada nije otkriveno ko ga je minirao.

Ali ni početkom 2000. godine nije Tesla "dobro stajao" u Hrvatskoj. Urađen je novi spomenik, ali dugo nije bio postavljen.

- Spomenik Tesli nije srušen zato što je izumeo struju, nego zato što je bio Srbin - govorio je u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac, kada je pre sedam godina pokrenuta inicijativa da se dan njegovog rođenja, 10. jul, proglasi nacionalnim praznikom.

Za istarskog političara Damira Kajina spomenik Tesli je srušen jer nije bio "dovoljno hrvatski". Tek nakon višegodišnjih prepucavanja vlasti, Tesla se "vratio" u Gospić, ali na drugi trg, dalje od glavnog.

OSPORAVA VEZU SA SRBIJOM

NE znamo kakve veze Nikola Tesla ima sa Srbijom. On je hrvatski i američki naučnik - kaže šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman. - Ne znam koji je razlog Srbije, ona tu nema uticaja i mogla bi da bude ponosna na to. Ne znam koji bi bio razlog tužbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (27)