IZBORI U VUKOVARU: Posebno su značajni za Srbe u tom mestu

Novosti online

26. 04. 2021. u 11:26

DRAGANA Jeckov potpredsednica SDSS-a i prva na županijskoj listi u Vukovarsko-sremskoj županiji gostovala je u emisiji Tv Pinka “Novo jutro” gde je govorila o predstojećim lokalnim izborima 16.maja ali i o položaju i problemima srpske zajednice u Republici Hrvatskoj kao i o ovogodišnjem obilježavanju komemoracije u “Jasenovcu”.

ИЗБОРИ У ВУКОВАРУ: Посебно су значајни за Србе у том месту

Foto: N.Fifić

Dragana Jeckov se osvrnula na čitav niz problema koji otežavaju normalan život Srba u Hrvatskoj “ Suočeni smo sa ekstremizmom i izolovanim slučajevima nasilja koji se ponavljaju, iza kojih stoje oni kojima nije u interesu normalizacija odnosa, tolerantno i napredno demokratsko društvo. Ove pojave ne doprinose normalnom suživotu i predstavljaju opasnost i izvor novih oblika radikalizacije kojima smo svedočili kada je 22-godišnji mladić pucao na zgradi Vlade RH.  Zabrinuti smo za navedene pojave,kao i učestale izlive govora mržnje i netolerancije prema pojedinim etničkim grupama…pre svega srpskoj zajednici u RH. I dalje ćemo otvoreno na njih ukazivati i tražiti  preventivno delovanje ali i sankcionisanje.. “

Vezano za ovogodišnju komemoraciju i obilježavanje proboja logoraša u “Jasenovcu” Jeckov je istakla “za nas kao predstavnike Srba na čelu sa predsednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem najvažnije je bilo da komemoracija bude dostojanstvena kako bi se odala počast svim žrtvama. Nedopustivo je da zločini i rasni zakoni NDH kojima se ukida ćirilica, neki kvazi intelektualni razgovori o logorima, pevanje ustaških pesama, umanjivanje broja žrtava, korištenje pozdrava “za dom spremni” budu uopšte korišćeni u javnom prostoru i za nas je sve to apsolutno neprihvatljivo. Suprostavljamo se snažno revizionizmu koji se pojavljuje u javnosti.”

Jeckov se osvrnula na kampanju za lokalne izbore u Hrvatskoj, a posebno je govorila o govoru mržnje “pojedini akteri koriste srpsku zajednicu kako bi kontinuiranim napadima na nju mobilizirali svoje glasače. To su glasači ekstremne desnice. Ove pojave su loše za čitavo hrvatsko društvo ali se i dalje događaju.. Žao nam je da moramo 2021. godine da se borimo sa stigmatizacijom čitave zajednice da smo mi neka “trgovačka” koalicija kao jevreji nekad.. Kada se neko na taj način obeleži sve je dopušteno. Verovatno je to i cilj kreatora ovakvih kampanja”.

Foto: Novosti

Dragana Jeckov je istakla “ kampanja desničara je antisrpska i često se pitamo postoji li još koja tema koju oni poznaju osim konstantnog širenja laži i stigmatizacije srpske zajednice i njenih predstavnika. Nije problem samo kod desnice, navešću primer vezano za obrazovanje na srpskom jeziku gde ovu ustavom zagarantovanu kategoriju napadaju u Vukovaru i levica i desnica. Svima je problem manjinsko obrazovanje ali samo kada je u pitanju obrazovanje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.  Mi ćemo se odbraniti od svih ovih napada i istrajati u našoj ideji ravnopravnosti svih  građana u RH.

Dragana Jeckov je pozvala sve Srbe da u što većem broju izađu na izbore 16.maja 2021. godine. “ Moramo da potvrdimo vlast u općinama u kojima smo započeli projekte od interesa za sve građane, ali isto tako da sa umerenim partnerima učestvujemo u formiranju vlasti u pojedinim gradovima gde bi posebno Vukovar apostrofirala. Ovi izbori imaju nemerljiv značaj u realizaciji naših politika kako bi srpska zajednica opstala”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024