U NORVEŠKOJ POČELA NASTAVA NA SRPSKOM JEZIKU: Pohađa je 40 učenika

Lj.B.

07. 09. 2021. u 18:49

U NORVEŠKOM gradu Frederikstadu nedavno je sa radom počela nastava za decu na srpskom jeziku, koju će pohađati oko 40 učenika, a predsednik Udruženja Srba i prijatelja u Norveškoj Dobrinko Sočanski kaže da su deca koja tamo uče srpski jezik različitog uzrasta - od prvog do osmog razreda.

У НОРВЕШКОЈ ПОЧЕЛА НАСТАВА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ: Похађа је 40 ученика

Foto: D. Pozderović

Sočanski je rekao da su deca trenutno podeljena u dve grupe, od prvog do četvrtog i od petog do osmog razreda, a prate se programi koji važe u Srbiji što će im kasnije omogućiti studiranje u našoj zemlji.


On je ocenio da je ideja o učenju srpskog jezika u Norveškoj nasušna potreba za sve koji žive tamo, a naročito za najmlađe.


- U tom lepom delu Norveške, koji se nalazi 30 kilometara od Osla i oko 80 kilometara od švedske granice živi oko 200.000 ljudi. Otprilike oko 500 Srba. Postojala je potreba da se na neki način organizuje aktivnost udruženja i da na taj način uđe u sistem Norveške, da lakše obezbedimo svoja prava i mogućnosti - kazao je Sočanski.

Naveo je da je udruženje osnovano u decembru prošle godine i da su stupili u kontakt i započeli saradnju sa lokalnom samoupravom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri