POHABAN NAJPOZNATIJI PRIKAZ NORMANSKOG OSVAJANJA ENGLESKE: Tapiserija iz Bajea mora na popravku

J.Ž.S.

22. 03. 2021. u 09:15

TAPISERIJA iz Bajea, duga 70 i široka pola metra, koja se čuva u muzeju u istoimenom francuskom gradu najslavniji je istorijski prikaz normanskog osvajanja Engleske. Danas je vrlo pohabana i prepuna rupa, zbog čega mora na popravku.

ПОХАБАН НАЈПОЗНАТИЈИ ПРИКАЗ НОРМАНСКОГ ОСВАЈАЊА ЕНГЛЕСКЕ: Таписерија из Бајеа мора на поправку

Foto: KC Ribnica

- Tapiserija je stara gotovo hiljadu godina i pokazuje višestruke znakove oštećenja - kazao je glavni kustos muzeja.

Tapiserija iz Bajea prikazuje događaje uoči normanskog osvajanja, ključnog događaja u engleskoj istoriji koji je promenio jezik, kulturu i upravljanje zemljom. Izrađena nekoliko godina posle osvajanja, prikazuje pobedu Viljema Osvajača nad anglosaksonskim vladarom Haroldom u bici kod Hestingsa 1066. Generacije školske dece učile su o njoj putem tapiserije i slike smrtno pogođenog Harolda normanskom strelom u oko.

U januaru prošle godine osam tekstilnih stručnjaka pregledalo je tapiseriju, svetsku baštinu UNESKO-a i zabeležilo 24.000 mrlja i 10.000 rupa. Francuski predsednik Emmanuel Makron i tadašnja britanska premijerka Tereza Mej pre tri godine su se dogovorili da će tapiserija biti pozajmljena i izložena u Britaniji. Pozajmica je trebalo da se realizuje 2022. kao znak nastavka dobrih odnosa dve zemlje nakon Bregzita, ali je pitanje da li će se to ikada dogoditi.

Pre pandemije ona je privlačila 400.000 posetilaca godišnje, od kojih je 70 odsto bilo iz inostranstva. Pozajmica Engleskoj već je dva puta bila na dnevnom redu, ali nikad nije realizovana. Prva prilika je bila krunisanje kraljice Elizabete 1953, a druga 1966, na devetstotu godišnjicu Bitke kod Hestingsa. To je sada nemoguće jer i samo njeno prenošenje u restauratorsku radionicu zahteva tim od 50 ljudi.

Sa tako krhkim i monumentalnim delom, cilj nije očistiti sve mrlje ili popraviti svu štetu nego osigurati postojeće stanje. A neke promene su i od istorijskog interesa, poput tragova voska koji je verojatno iscurio sa svećnjaka u katedrali u gde je tapiserija bila izložena u 15. veku. Zajedno s tapiserijom obnoviće se i njen muzej. Vrednost radova je dva miliona evra i trebalo bi da započnu 2024. godine.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)