PRE SEDAM GODINA NAPUSTIO NAS JE STIVEN HOKING: Uprkos borbi sa bolešću, bio jedan od najcenjenijih naučnika na svetu

D.B.M.

14. 03. 2024. u 06:00

BIO je, uprkos neprekidnoj borbi sa bolešću, jedan od najcenjenijih i najslavnijih naučnika svoga vremena.

ПРЕ СЕДАМ ГОДИНА НАПУСТИО НАС ЈЕ СТИВЕН ХОКИНГ: Упркос борби са болешћу, био један од најцењенијих научника на свету

Foto: EPA

Izuzetno duhovit i spreman na šale na sopstveni račun, Stiven Hoking (1942–2018) je govorio da bi mu život bio dosadan da nije bolestan. Popularni ambasador nauke preminuo je na današnji dan, pre sedam godina.

Njegova knjiga "Kratka istorija vremena" neočekivano je postala bestseler iako nije jasno kako je toliko mnogo ljudi uspelo da je pročita do kraja. Pojavio se u mnogim popularnim TV serijama. Hoking je odrastao u Londonu i Sent Olbansu i, nakon što je stekao diplomu iz fizike na Oksfordu, išao na Kembridž na postdiplomske istraživačke studije iz kosmologije. Kao tinejdžer je uživao u jahanju i veslanju, ali dok je bio na Kembridžu postavljena mu je dijagnoza jednog oblika bolesti motornog neurona od koje će ostati potpuno paralisan.

Tokom čitave karijere dobijao je počasne diplome, ordenje i nagrade, a 1982. godine primio je i orden Reda britanske imperije. Navodno mu je devedesetih ponuđena i titula viteza, ali je kasnije obelodanjeno da ju je odbio zbog problema sa vladinim finansiranjem naučnih projekata. Najviše pažnje privukla je njegova "teorija svega", koja sugeriše da se univerzum razvija prema jasno definisanim zakonima.

Hokingov status slavne ličnosti potvrdili su čak i Simpsonovi - opisan je kako pije u baru sa Homerom, sugerišući da bi čak mogao da ukrade Homerovu ideju da je univerzum oblika krofne. Pojavio se u specijalnom dokumentarcu o Bi-Bi-Sijevoj humorističkoj seriji "Crveni patuljak", u kom je govorio o tome zašto voli seriju, a u "Zvezdanim stazama: Sledećoj generaciji" bio je hologram samog sebe. Rok grupa Pink Flojd iskoristila je njegov prepoznatljiviji sintetizovani glas za uvod u pesmu "Keep Talking" na njihovom albumu iz 1994. godine "The Division Bell".

BONUS VIDEO - DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)