„PODSEĆA NA MLADU ZEMLJU“: Otkrivena nova planeta, koliko slična, toliko i drugačija od naše

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 02. 2024. u 00:31

SVET koji astronome neodoljivo podseća na mladu Zemlju leži na 73 svetlosne godine daleko od nas.

„ПОДСЕЋА НА МЛАДУ ЗЕМЉУ“: Откривена нова планета, колико слична, толико и другачија од наше

Foto tviter NASA

Ova planeta stručno nazvana HD 63433 d je novonastala planeta, jedva malo veća od Zemlje i orbitira oko zvezde dosta slične po svojim karakteristikama Suncu.

Ovo je najmanja planeta mlađa od pola milijarde godina i predstavlja prozor u formiranje planeta sličnih, ali ne i identičnih Zemlji.

Zemlja zapravo predstavlja jedini svet za koji je poznato da ima život. Učenje procesa nastanka i sazrevanja planeta koje rotiraju oko „suncolikih“ zvezda omogućava naučnicima da otkriju sastojke koji su omogućili životu da se pojavi na Zemlji i koji bi možda omogućili nastanak života na nekom drugom mestu u svemiru.

Koliko slična, toliko i drugačija

Planeta HD 63433 d je koliko slična, toliko i drugačija od Zemlje, što znači da predstavlja neverovatnu priliku za proučavanje. I sličnosti i razlike su veoma ekstremne, prenosi „Sajens alert“.

-Planeta je veoma zanimljiva s obzirom na to da je nalik mladoj Zemlji, rekla je Melinda Soarez-Furtado, astrofizičar Univerziteta Viskonsin u Medisonu.

Ona dodaje da planeta orbitira veoma blizu svoje zvezde, što omogućava da se koriste podaci kako bi se našlo prisustvo gasova i potencijalni gubitak atmosfere koji mogu dovesti do nepravilnog formiranja „zemljolikih“ planeta.

Ovaj svet uočen je upotrebom teleskopa TESS predviđenog za pronalazak egzoplaneta. On posmatra zvezde u potrazi za jedva primetnim smanjenjem intenziteta svetlosti koje nastaje usled prolaska planete između nas i zvezde. Merenjima promene intenziteta svetlosti astronomi mogu da izračunaju masu i veličinu planete.

Ova mlada planeta kruži oko zvezde HD 63433 koja je žuti patuljak veoma slične mase, veličine i temperature Suncu. Razlika je u tome što je to od Sunca dosta mlađa zvezda. Jedva je malo starija od 400 miliona godina, za razliku od sunčevih 4,5 milijardi godina.

To je čini pravom stelarnom bebom oko koje rotiraju do sada otkrivene tri planete, dva mini Neptuna i HD 63433 d.

Okean lave

Podaci prelaska „preko“ zvezde govore da HD 63433 d ima prečnik 1,1 puta veći od Zemljinog. Još se ne zna kolika je masa, ali sve ukazuje na to da je u pitanju kamenit svet poput Marsa, Venere i Zemlje.

Rotacija oko zvezde joj je svega 4,2 dana, što znači da je ekstremno blizu zvezde. Verovatno je tako uhvaćena gravitacijom da joj je uvek okrenuta samo jednom stranom. Ovo znači da ta jedna strana dobija svu toplotu i svetlost čineći površinu planete okeanom istopljenog kamenja sa temperaturama od 1297 Celzijusa.

Mnogo toga još se ne zna o HD 63433 d, a tim istraživača se nada da će uskoro imati dovoljno podataka na osnovu kojih bi mogli da izračunaju masu planete i na osnovu toga utvrde i njen sastav.

Takođe, na osnovu tih podataka može se proceniti da li planeta ima nekakvu atmosferu i koji joj je sastav.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PROLAZNICI BILI IZNENAĐENI: Đoković nakon Vimbldona uhvaćen u šetnji sa lepom Ruskinjom (VIDEO)