ROĐENA NEUSTRAŠIVA DEVOJKA: Vizije Jovanke Orleanke odvele je pred francuskog kralja Šarla Sedmog

D.B.M.

06. 01. 2024. u 13:30

FRANCUSKA nacionalna junakinja, Jovanka Orleanka rođena je na današnji dan 1412. godine. Njene vizije u kojima joj je glas s neba naredio da spasi Francusku i krene u oslobađanje Orleana odvele su je pred kralja Šarla Sedmog.

РОЂЕНА НЕУСТРАШИВА ДЕВОЈКА: Визије Јованке Орлеанке одвеле је пред француског краља Шарла Седмог

SPOMENIK Obeležje na Seni, Foto Arhiva

Tokom Stogodišnjeg rata, tačnije 1429. predvodila je odred od 800 ljudi i naterala Engleze da obustave opsadu grada. Izvojevala je pobedu kod Poatjea, a Šarla Sedmog odvela je u Rems gde je krunisan.

Godinama pre njenog pojavljivanja, Francuskom se širila legenda o devojci, "devici, koja će se u odlučujućem trenutku pojaviti i odbraniti francusku nezavisnost. Kada se pročulo za devojku koja se uputila u opkoljeni grad, Orlean, tada u beznadežnoj situaciji, raspoloženje među vojnicima se znatno popravilo i ona je dočekana kao spasiteljka. Orlean je bio ključna strateška tačka u Stogodišnjem ratu. Grad je mesecima bio pod opsadom i ukoliko bi bio okupiran, to bi označilo konačnu potvrdu engleske pobede i pad Francuske u vazalski položaj pod engleskim kraljem. U tim trenucima pred vratima grada, pojavila se obećana devojčica, eksplozivnog karaktera i snažne volje. Ona se kroz neprijateljske snage provukla obučena kao muški vojnik, što će joj kasnije biti i jedna od optužbi na sudu

Burgunđani su je zarobili u maju 1430. i prodali Englezima. Posle procesa pred engleskim crkvenim sudom u Ruanu, na kojem se držala izuzetno hrabro, osuđena je pod optužbom da je jeretik i veštica. Bes Francuza zbog njenog mučeničkog stradanja i patriotsko oduševljenje koje je izazvala omogućili su proterivanje Engleza iz Francuske i 1453. završetak Stogodišnjeg rata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave