ARHEOLOŠKO OTKRIĆE: U Brazilu otkrivena nova vrsta dinosaurusa

Tanjug

23. 11. 2023. u 22:44

BRAZILSKI naučnici otkrili su novu vrstu dinosaurusa koja je živela u pustinji tokom ranog kreda perioda, saopštila je danas Geološka služba te zemlje.

АРХЕОЛОШКО ОТКРИЋЕ: У Бразилу откривена нова врста диносауруса

Foto: Printskrin/Jutjub/ American Museum of Natural History

Nova vrsta, nazvana Farlovichnus rapidus, bila je mala brza životinja mesožder veličine današnje ptice seriema, odnosno oko 60-90 centimetara.

Naučnici navode da je na osnovu velike udaljenosti između pronađenih otisaka stopala zaključeno da je to bio veoma brz gmizavac koji je trčao preko drevnih dina, prenosi Rojters.

Rani period krede je trajao pre između 100 i 145 miliona godina.

Fosilizovane „puteve“ dinosaurusa, kako ih naučnici nazivaju, prvi put su osamdesetih godina prošlog veka pronašli italijanski sveštenik i paleontolog Đuzepe Leonardi u današnjem gradu Ararakuara u državi Sao Paulo.

Leonardi je 1984. godine donirao jedan od uzoraka otiska Brazilskom muzeju nauka o Zemlji (MCTer) i oni se razlikuju od svih ostalih poznatih otisaka dinosaurusa.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!