VELIKO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U PERUU: Pronađeno telo sveštenika sahranjeno pre 3.000 godina

Tanjug

27. 08. 2023. u 21:48

ARHEOLOZI na severu Perua iskopali su grobnicu staru 3.000 godina za koju se veruje da je u njoj bio sahranjen ''sveštenik Pakopampe'', elitni verski vođa na tom području u tom periodu.

ВЕЛИКО АРХЕОЛОШКО ОТКРИЋЕ У ПЕРУУ: Пронађено тело свештеника сахрањено пре 3.000 година

Foto: Profimedia

Sveštenikovo telo pronađeno je sahranjeno ispod šest slojeva pepela pomešanog sa crnicom, sa ukrašenim keramičkim činijama i pečatima koji ukazuju na drevnu ritualnu boju za telo koju su koristili ljudi koji su pripadali društvenoj eliti, saopštilo je peruansko Ministarstvo kulture, a prenosi Rojters.

Dva pečata su takođe pronađena duž gornjih ivica grobnice, jedan sa antropomorfnim licem okrenutim ka istoku, a drugi sa jaguarskim licem okrenutim prema zapadu.

- Iako je ova osoba bila muškarac, asocijacije su veoma neobične. Mislim da je on u svoje vreme bio vođa - rekao je lider projekta iskopavanja Juji Seki, i dodao da su velike dimenzije grobnice, od skoro dva metra u prečniku i metar dubine, neobične, kao i položaj tela koje je okrenuto licme na dole, sa ukrštenim nogama.

Arheološki projekat iskopavanja Pakopampe na tom području je od 2005. godine, saopštilo je Ministarstvo i dodalo da slojevi stena ukazuju na to da je sveštenik, koji je najverovatnije sahranjen oko 1.200 godina pre nove ere, bio pet vekova stariji od grobnica ''Gospođe od Pakopampe'' i ''Sveštenika Jaguar zmije iz Pakopampe'', koji su otkriveni 2009. i 2015. godine.

 

BONUS VIDEO: SLON I ŽIRAFA POBEGLI SA SNIMANjA FILMA - Traže ih i karabinjeri - nesvakidašnja situacija u Rimu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave