ČUDO TEHNOLOGIJE U NEMAČKOJ: Veštačka inteligencija reguliše saobraćaj na raskrsnici

Novosti onlajn

16. 07. 2023. u 08:33

U NEMAČKOM gradu Hamu sistem semafora s kojim se upravlja uz pomoć veštačke inteligencije sada reguliše saobraćaj na raskrsnici.

ЧУДО ТЕХНОЛОГИЈЕ У НЕМАЧКОЈ: Вештачка интелигенција регулише саобраћај на раскрсници

Foto: Profimedia

Tehnologija može da detektuje koliko učesnika u saobraćaju treba zeleno svetlo, da odredi prioritet i reaguje u skladu s tim. Kristijan Bresler, vođa saobraćajnog inženjeringa i kontrole u građevinarstvu i gradske uprave za zelene površine, kaže da je to po složenosti prvi AI semafor u Nemačkoj.

Kako navodi Revija HAK, na raskrsnici se koristi tehnologija koja u svom sistemu koristi video kamere čije slike procenjuju algoritmi.

U tu svrhu je na rasrksnici u Hamu postavljeno sedam kamera. Oni snimaju dijagonalno preko ulica, uključujući biciklističke i pešačke staze.

Na primer, sistem detektuje biciklistu 70 metara pre raskrsnice i uzima ga u obzir u svojim kalkulacijama za vreme trajanja zelenih faza.

AI takođe može da otkrije da li se približavaju pojedinačni pešaci ili čitave grupe, poput školskih razreda, objašnjava Bresler.

U skladu s tim, zelena faza će biti produžena da bi cela grupa mogla da prelazi ulice. Bresler uverava da se učesnici u saobraćaju snimaju samo kratko vreme radi kontrole i da se ništa ne čuva.

Tehnologija AI određuje smer i brzinu kretanja otkrivenih učesnika u saobraćaju i može, na primer, da kreira prognoze vremena prelaska, prenosi B 92.

BONUS VIDEO: ZALEPILI SE NA AERODROMSKU PISTU: Klimatski aktivisti protestovali u Hamburgu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)