BERBOKOVA O TROŠKOVIMA SUKOBA U UKRAJINI: Ne želimo vojnu konfrontaciju u Evropi

Novosti online

15. 07. 2023. u 18:56

NEMAČKI ministar spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je da su pregovori o okončanju sukoba u Ukrajini u toku i da ona "svakodnevno u njima aktivno učestvuje", piše list "Frankfurter algemajne cajtung".

БЕРБОКОВА О ТРОШКОВИМА СУКОБА У УКРАЈИНИ: Не желимо војну конфронтацију у Европи

Foto: Tanjug

- Svakog dana činimo sve kako bi ljudi u Ukrajini ponovo mogli da žive u miru - kazala je Berbokova, govoreći na forumu čitalaca u Kemnicu, u Nemačkoj, zajedno sa Vladimirom Kličkom, bratom gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička.

Šefica nemačke diplomatije je istakla da je Ukrajini "potrebna dodatna vojna podrška", kao i da bi bez zapadnog oružja bilo još više mrtvih.

- Svaki ljudski život koji smo uspeli da spasemo vredeo je nabavke oružja. Voleli bismo da taj sukob brzo zaustavimo, ali to košta neverovatno mnogo novca. Ne želimo vojnu konfrontaciju u Evropi - naglasila je Berbokova i dodala da je Kijevu i dalje potrebno oružje.

Prema njenim rečima, nemačke isporuke oružja Ukrajini nisu u suprotnosti sa potragom za mirnim rešenjem, jer nije pitanje "ili oružje, ili pregovori", već se sve to odvija paralelno.

Podsetimo, Berbokova je u januaru negativno reagovala na poruku ruskog predsednika Vladimira Putina koji je pozvao na božićno primirje. Tada su čitaoci nemačkih medija rekli da bi Nemačka, ako želi mir, koristila diplomatiju, a ne bi isporučivala oružje Kijevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao