PROJEKAT OD ISTORIJSKOG ZNAČAJA: Uskoro će se znati lica svih lobanja na Ćele-kuli

Novosti onlajn

12. 07. 2023. u 10:14

KAKO bi saznali nešto više o životu učesnika Čegarske bitke, od kakvih su bolesti bolovali ili koliko su godina imali u trenutku smrti, Društvo za akademski razvoj pokrenulo je projekat antropološke analize, rekonstrukcije lica i digitalizacije svih uzidanih lobanja junaka u Ćele-kuli, kao i donatorsku kampanju kako bi prikupili novčana sredstva, prenose Južne vesti.

ПРОЈЕКАТ ОД ИСТОРИЈСКОГ ЗНАЧАЈА: Ускоро ће се знати лица свих лобања на Ћеле-кули

Foto D. Alihodžić

Iz Društva navode da se, od kada je sazidana Ćele-kula, niko nikada nije bavio detaljnijom analizom ljudskih ostataka uzidanih u nju, te žele da projektom "Za novo lice Ćele-kule" budu inicijatori prvog takvog poduhvata u istoriji.

- Antropološka analiza, koja će prethoditi rekonstrukciji lica, doneće nam važne podatke o zdravlju, bolestima i načinu života učesnika bitke na Čegru. Na osnovu makroskopske analize lobanja i zuba, moguće je utvrditi pol, starost i ishranu pokojnika, bolesti od kojih je bolovao, kao i povrede, prelome i rane koje je zadobio u ovoj ili nekoj od prethodnih bitaka - objašnjavaju iz Društva.

Na sajtu napominju i to da je reč o potpuno neinvazivnoj metodi, pri kojoj nijedna lobanja, niti bilo koji deo kule, neće biti oštećen.

- Iskreno verujemo da su junaci Čegarske bitke zaslužili da se upoznamo detaljnije sa njihovim životnim navikama, kao i njihovim izgledom i da te naučne činjenice ostavimo u amanet novim generacijama - navode iz Društva.

Takođe, budući da je Ćele-kula jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji koju obiđe oko 30.000 do 50.000 ljudi godišnje, smatraju da će obogaćivanje postavke rezultatima njihovog poduhvata privući još veći broj ljudi, što je od velikog značaja kako za Niš i okolinu, tako i za čitavu zemlju.

Pored antropoloških obrada, uslediće i digitalizacija, kao i rekonstrukcija lica. Za sve to potebno je oko 870.000 dinara, zbog čega su pokrenuli donatorsku kampanju i pozivaju građane da im pomognu.

BONUS VIDEO: NEGUJU ŽETELAČKU TRADICIJU - Takmičenje risara u Đurđinu kraj Subotice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu