MISTERIJA NA DUBINI OD 274 METRA: Otkrivena druga najdublja podvodna rupa na svetu (VIDEO)

Novosti onlajn

25. 04. 2023. u 12:19

ISTRAŽUJUĆI tajne plave rupe u blizini poluostrva Jukatan, naučnici su otkrili da je ona druga najdublja na svetu.

МИСТЕРИЈА НА ДУБИНИ ОД 274 МЕТРА: Откривена друга најдубља подводна рупа на свету (ВИДЕО)

Foto: Prinskrin Jutjub

Podvodne plave rupe su u stvari velike vertikalne pećine ili vrtače koje se mogu naći u priobalnim regionima. Nastaju kada morska voda prodre kroz veoma porozne krečnjačke stene i počne da ih nagriza. Veruje se da je većina nastala tokom poslednjeg ledenog doba, kada se podigao nivo mora i napunio pećine na obali vodom.  

U njima nema puno kiseonika i sunčeva svetlost ne dopire u njihove dublje delove, ipak, one i pored ovoga vrve od života. Baš takva je i plava rupa otkrivena u blizini poluostrva Jukatan po imenu Taam Ja’ - na majanskom "duboka voda" - čije strme stene imaju nagib od skoro 80 stepeni.  

Detaljnim merenjima otkriveno je da je ova ogromna rupa duboka oko 274 metra i da se prostire na površini od 13.660 kvadratnih metara. Što je svrstava na listu najdubljih u svetu, odmah iza Zmajeve rupe u Južnom kineskom moru, čija dubina iznosi 300 metara. 

Naučnici ističu da se o njima jako malo zna i da su zbog teške pristupačnosti slabo proučavane, iako neke prethodne studije sugerišu da jedinstven sastav vode koja se nalazi u plavim rupama najverovatnije potiče od interakcije sa podzemnim vodama. Ali ističu da usled malo kiseonika i svetlosti, postoji mogućnost da u njima postoje savršeno očuvani fosili koji mogu pružiti dragocene informacije kada je proučavanje živog sveta od pre nekoliko desetina hiljada godina u pitanju, ali i nepoznate forme života. 

Taam Ja’ je otkrivena 2021. godine, a naučnici iz javnog istraživačkog centra kojim koordinira meksički Nacionalni savet za nauku i tehnologiju su sada objavili detalje studije u časopisu Frontiers in Marine Science. 

(Nacionalna geografija)

BONUS VIDEO: HILjADE FRANCUZA NA ULICAMA I TRGOVIMA - Protesti u Parizu protiv reforme penzionog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (0)

A POSLE RASKIDA: Stefanos Cicipas ima devojku! Šta mislite, odakle je?