AUKCIJA STVARI MODNOG GENIJA: Živanšijeva privatna kolekcija prodata za 114 miliona evra (VIDEO)

Novosti online

22. 06. 2022. u 22:34

LIČNA kolekcija luksuznih komada nameštaja, skulptura i slikačuvenog modnog kreatora Ibera de Živanšija, prvobitno je bila procenjena na 50 miliona evra.

АУКЦИЈА СТВАРИ МОДНОГ ГЕНИЈА: Живаншијева приватна колекција продата за 114 милиона евра (ВИДЕО)

Foto: EPA

 Posle aukcija na kraju je prodata za 114 miliona evra.

Specijalno zbog aukcijske prodaje, kuća Kristis je rekonstruisala životni i radni prostor modnog dizajnera, gde su predmeti bili izloženi. Na aukciji u Francuskoj, okupili su se kupci i ljubitelji dela Živanšija iz celog sveta. 

Među predmetima velike vrednosti su i skulptura Alberta Đakometija koja je bila glavna „zvezda" događaja, i koja je prodata za skoro 27 miliona evra. To je za sada najskuplji komad prodat na nekoj aukciji u 2022. godini. Radni sto od mahagonija, sa potpisom David Roentgen, prodat je za više od dva miliona evra, mada je bio procenjen na 500.000 evra.

 

Francuski dizajner Iber de Živanši preminuo je u 91. godini 2018. godine, nakon što je tokom pola veka obeležio svet mode elegancijom odevnih predmeta.

Od svoje prve modne revije 1952. do odlaska 1995. iz modne kuće, prodate 1988. grupi LVMX, Živanši je obeležio svoju eru odevnim kombinacijama poznatim poput crne haljine koju je nosila glumica Odri Hepbern, i haljine sa vezom koju je DŽeki Kenedi nosila tokom zvanične posete američkog predsedničkog para Francuskoj 1961. godine.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IZMEĐU TOPLOG MORA I SVEŽE PLANINE: U borovoj šumi, ušuškao se Kemer, a u Kemeru odličan hotel