NEOBIČNA ZVER SNIMLJENA NA GRANICI HRVATSKE I BiH: Pronalazili raskomadane ovce na drveću - nadležni tvrde jedno, stručnjaci drugo (FOTO)

Novosti online

21. 02. 2022. u 08:58

HRVATSKA policija i inspekcija identifikovali su neobičnu zver koja se pojavila na snimcima iz opštine Dvor na granici Hrvatske i BiH. Prema službenom dopisu inspekcije, radi se o pumi, objavio je Hrvatski lovački portal na Fejsbuku.

НЕОБИЧНА ЗВЕР СНИМЉЕНА НА ГРАНИЦИ ХРВАТСКЕ И БиХ: Проналазили раскомадане овце на дрвећу - надлежни тврде једно, стручњаци друго (ФОТО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Međutim, stručnjaci misle da su policija i inspekcija drastično pogrešili u identifikaciji.

U dopisu inspekcije, koji je pored Hrvatskog lovačkog portala dobilo i nekoliko drugih hrvatskih medija, navodi se da su nakon što ih je policija obavestila kako je puma snimljena, pregledali te snimke i obavestili opštinu Dvor na Uni, lovce i udruženje koje brine o životinjama kako u njihovom području luta puma. Međutim, životinja na snimcima uopšte ne izgleda kao ta divlja zver.

Državni inspektorat Hrvatske navodi kako ih je lokalna policija iz mesta Gvozd obavestila da su nadzorne kamere MUP-a na lokaciji Donji Žirovac (Dvor) u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom snimile divlju životinju - pumu.

- Radi se o području na kojem je evidentirano devet vlasnika farmi domaćih životinja i nema evidentiranih uzgoja divljih životinja. Takođe, smatram da na navedenom području nema ni osoba koje bi držale divlje životinje/pume u zatočeništvu. Delatnici PP Gvozd u kontaktu s graničnom policijom BIH dobili su informaciju da su isti pre nekoliko dana zatekli na drveću raskomadane delove ovaca, što se može dovesti u vezu sa snimljenom pumom - stoji u dopisu.

Veterinarska inspekcija, stoji dalje, nije primila nikakve informacije o napadu te divlje životinje na domaće. Međutim, podsećaju na Zakon o zaštiti životinja, koji je propisao postupanje s divljom životinjom pronađenom van prirodnog staništa tako da se osigura njeno vraćanje u prirodno stanište, ako je moguće, zatim da se nudi najbližem zoološkom vrtu koji je opremljen za njeno primanje.

- Dobio sam fotografiju životinje. Premda je pomalo mutna, čini mi se da je to pas u tipu srednjoazijskog ovčara. Postoji mogućnost da neko ima pumu koja je pobegla, naravno, ali u prirodi ne postoje pume bele boje - rekao je Damir Skok, upravnik Zoološkog vrta Zagreb.

(Jutarnji list)

BONUS VIDEO: Iskovao zmaja od 2,5 metra

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)