ZDRAVSTVENA JEDNAKOST: Izgradnja pravednijeg sveta

Novosti online

07. 04. 2024. u 09:30 >> 10:59

Svetski dan zdravlja, koji se obeležava 7. aprila svake godine, prilika je da se podigne svest o značaju zdravlja i promovišu akcije koje mogu doprineti poboljšanju zdravstvenih uslova širom sveta.

ЗДРАВСТВЕНА ЈЕДНАКОСТ: Изградња праведнијег света

Foto: Shutterstock

Ovaj dan je uspostavljen pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije i prvi put je obeležen 1950. godine.

Svake godine, Svetski dan zdravlja fokusira se na određenu temu.

Tema za 2024. godinu je "Moje zdravlje, moje pravo!", što naglašava važnost pristupačne zdravstvene zaštite kao osnovnog ljudskog prava.

Ova tema podstiče razmišljanje o tome kako svaki pojedinac, bez obzira na geografsku lokaciju ili društveno-ekonomski status, treba da ima mogućnost da ostvari svoje pravo na zdravlje.

Aktivnosti koje se organizuju povodom Svetskog dana zdravlja nisu ograničene samo na taj dan, već se nastavljaju tokom cele godine. Cilj je da se kroz različite kampanje, edukativne programe i javne inicijative podigne svest o zdravstvenim izazovima i promoviše zdraviji način života.

Svetski dan zdravlja je takođe prilika da se istakne značaj globalne solidarnosti i međunarodne saradnje u borbi protiv bolesti i unapređenju zdravlja. U vreme kada se svet suočava sa izazovima poput pandemija, klimatskih promena i nejednakosti u zdravstvu, ovaj dan podseća na to da je zdravlje ne samo individualna, već i kolektivna odgovornost.

Mnogobrojne kompanije su zdravlje prepoznale kao važnu oblast u koju ulažu i usmeravaju svoje filantropske i donatorske aktivnosti.

Jedna od kompanija koje svojim poslovanjem doprinose  3. globalnom UN cilju – dobro zdravlje je kompanija NIS. Samo putem  društveno odgovornog programa „Zajednici zajedno“ NIS je uložio više od 258 miliona dinara i realizovao 57 projekta u 13 partnerskih gradova i opština. Kompanija NIS je dala doprinos podizanju kapaciteta zdravstvenih ustanova na svim nivoima zdravstvene zaštite, opremanjem 45 bolnica i domova zdravlja i doniranjem 14 sanitetskih i patronažnih vozila.

Kompanija NIS razvoju zdravstva kontinuirano doprinosi realizacijom različitih donatorskih, filantropskih i volonterskih aktivnosti, zahvaljujući čijoj realizaciji su uređeni prostori brojnih zdravstvenih ustanova širom zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave