POVEĆANE STIPENDIJE ZA MLADE TALENTE: Ministarka Jelena Begović ugostila stipendiste Fonda koji studiraju u inostranstvu

Lj.B.

27. 12. 2023. u 12:48

MINISTARKA nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović primila je danas stipendiste Fonda za mlade talente, studente master i doktorskih studija na vodećim svetskim univerzitetima.

ПОВЕЋАНЕ СТИПЕНДИЈЕ ЗА МЛАДЕ ТАЛЕНТЕ: Министарка Јелена Беговић угостила стипендисте Фонда који студирају у иностранству

Foto: pixabay

Begovićeva je iskazala zadovoljstvo prijemom mladih talenata čije je master i doktorske studije na prvih 500 prestižnih univerziteta sa Šangajske liste finansirao Fond za mlade talente u školskoj 2023/2024. godini.

"Uneli smo nekoliko promena u rad Fonda za mlade talente koji se kontinuirano unapređuje. Za studente je bitno da smo povećali stipendije sa 780.000 dinara na skoro 1.200.000 dinara, jer prepoznajemo važnost naših mladih ljudi da se usavršavaju u inostranstvu", rekla je Begovićeva za Tanjug u Vladi Srbije.

Ministarka je navela i da su studentima koji studiraju u inostranstvu omogućeni različiti mehanizmi da se zaposle, a ako žele da ostanu tamo da rade, imaju mogućnost da novac koji je država uložila u njih ulože u inovacioni sistem kroz naučno-tehnološke parkove, te da na neki način vrate taj novac u razvoj ekosistema u Srbiji.

"Ove godine smo pustili i sistem eTalenti, koji olakšava prijave i dobijanje stipendija, a s druge strane nama omogućava da pravimo bazu podataka naših studenata i naših budućih naučnika po inostranstvu", rekla je Begovićeva.

Dodala je da se i sa organizacijom "Tačka povratka" pravi nova platforma koja će davati informacije mladim talentima o mogućnosti zapošljavanja u Srbiji, kao i privatnim i javnim ustanovama da mogu da dođu do najboljeg kadra koji se nalazi u inostranstvu, a želi da se oproba u radu u Srbiji.

Stipendista završne godine doktorskih studija Molekularne biologije na Univerzitetu u Kembridžu Jovan Traparić rekao je da je po odlasku u Englesku konkurisao za stipendiju Fonda za mlade talente i da će mu taj novac značiti za svakodnevni život.

"Meni ovaj tip stipendiranja znači kao dodatni novac za svakodnevni život, budući da u Engleskoj nije idealno stanje što se tiče visine stipendija za doktorande i omogućava osećaj sigurnosti", rekao je on. Jana Vukićević, studentkinja master studija klasične muzike u Švajcarskoj, iskazala je zadovoljstvo što je dobila stipendiju svoje zemlje, za koju kaže da će joj puno značiti u daljem obrazovanju.

"Za mene ova stipendija predstavlja podstrek za moje dalje školovanje", rekla je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)