ETIČKI IZAZOVI ČET BOTA: Multmedijalna instalacija do 17. decembra na Filozofskom fakultetu

B.B.

16. 10. 2023. u 16:26

CENTAR za promociju nauke u saradnji sa Filozofskim fakultetom priredio multimedijalnu umetničku instalaciju "Etički izazovi novih tehnologija: ChatGPT i obrada prirodnih jezika", koja će biti otvorena sutra u 18 časova.

ЕТИЧКИ ИЗАЗОВИ ЧЕТ БОТА: Мултмедијална инсталација до 17. децембра на Филозофском факултету

Foto: Centar za promociju nauke

ChatGPT može da razgovara na čak 95 svetskih jezika! I ne samo što može da razgovara, već može i da piše kratke priče, poeziju, imejlove, seminarske radove. Da stvar bude još komplikovanija, pored njega, postoji i DALL-E, koji je sposoban da generiše slike na osnovu tekstualnih instrukcija. U "opasnosti" nije samo pisana reč, već i pejzaž ili ljudski lik, koji više nisu oslikani potezima četkice, već kodom.

Postioci će do 17. decembra, na prvom spratu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu,  imati priliku da se bliže upoznaju sa funkcionisanjem čet-botova i informišu se o društvenim i etičkim izazovima koje donose tehnologije u nastajanju, poput obrade prirodnog jezika.

Istraživači sa Filozofskog fakulteta osmislili su prateći program kroz niz tematskih radionica tokom oktobra, novembra i decembra. Kroz informisanu diskusiju o sadržaju multimedijalne instalacije i interakciju sa naprednim čet-botovima u Veštačkom ateljeu i Veštačkoj pisarnici, na prvom spratu Filozofskog fakulteta, posetioci će imati priliku da sami procene na koji način najsavremeniji tehnološki alati, kao što su ChatGPT i DALL-E, oblikuju kulturu našeg društva.

Cilj radionica je da se kroz bliže upoznavanje sa lokalnim kulturološkim kontekstom susreta tradicionalne i digitalno kreirane umetnosti, i otvorenu debatu o autentičnosti, društvenim vrednostima i očuvanju kulturnog nasleđa, podstakne promišljanje o nekim univerzalnim temama i etičkim dilemama novog doba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)