TEMELJ BUDUĆNOSTI I IDENTITETA: Svečana akademija povodom 215 godina Univerziteta u Beogradu

Lj.B.

14. 09. 2023. u 10:57

SVEČANOM akademijom u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja - Rektorata, Univerzitet u Beogradu obeležio je 215 godina od osnivanja, odnosno od otvaranja vrata Velike škole za učenike, koje je okupio i obučavao prosvetitelj Dositej Obradović.

ТЕМЕЉ БУДУЋНОСТИ И ИДЕНТИТЕТА: Свечана академија поводом 215 година Универзитета у Београду

univerzitet u beogradu

Svečanost povodom velikog jubileja održana je pred verskim poglavarima, ministrima, diplomatama, rektorima iz Srbije i regiona, velikim brojem profesora i studenata, gostiju i prijatelja. Program u atrijumu univerziteta počeo je državnom himnom „Bože pravde” u izvođenju mecosoprana Nataše Rašić, koja je izvela i akademsku himnu „Gaudeamus” uz pratnju pijanistkinje Dobrile Miljković.

Rektor Univerziteta u Beogradu profesor dr Vladan Đokić istakao je da se sa ponosom obeležava značajan jubilej 215 godina i primetio da svečanost podrazumeva da se istaknu rezultati i uspesi institucije. Đokić je naglasio da se od osnivanja Velike škole Dositeja Obradovića 1808. godine, Srbija okreće evropskim prosvetiteljskim idealima, i ocenio da je uloga Univerziteta u društvu trajna i promenljiva. „Univerzitet se prilagođava društvu, odlikuje ga kritičko mišljenje i demokratizacija znanja. I danas se Univerzitet u Beogradu temelji na onim vrednostima koje je čvrsto postavio Dositej Obradović” istakao je rektor i dodao da je jubilej od 215 godina, nažalost, naišao u vremenu koje će ostati trajno upamćeno zbog nezamislivih tragičnih događaja koje su ovog maja zadesile Srbiju, upravo u školi, u srcu obrazovanja. Tim povodom, rektor Đokić je najavio seriju tribina koje će o stanju u srpskom društvu uskoro organizovati Univerzitet u Beogradu.

Predsednik Srpske akademije nauke i umetnosti dr Zoran Knežević je ocenio da je Univerzitet jedna od tekovina bez koje se ne može zamisliti moderno društvo, jer je spoj nauke, znanja i umetničkog stvaralaštva, kao pravi čuvar kulture, umetnosti i naučnog nasleđa Srbije. Knežević je izrazio nadu da će Univerzitet i nakon uspešnih 215 godina nastaviti da baštini sve najbolje vrednosti koje poseduje.

Preko video-linka upućena je i čestitka predsednika najveće evropske univerzitetske asocijacije Circle U profesora dr Vinsenta Blondea.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je naglasila da je značaj UB višestruk, da prenosi znanje generacijama i vekovima, i da kao ustanova predstavlja zajednicu učenika i učitelja, a da je obrazovanje mladih neophodno za kvalitetnije vođenje društvenog života. Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović je naglasila da je UB značajan za zajednicu i društvo, ali pre svega studente i one mlade koji tek dolaze na scenu visokog obrazovanja, jer je temelj obrazovanja budućnosti, kulturnog nasleđa i očuvanja našeg identiteta.

Na svečanosti je premijerno prikazan dokumentarni film „215 godina Univerziteta u Beogradu”, a potom su proglašeni studenti generacije svih fakulteta UB i uručena priznanja studentima autorima najboljih naučnih radova. Svečana akademija završena je uručenjem povelja i prigodnih poklona za četvoro profesora emeritusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)