OCENA IZ VLADANJA ULAZI U PROSEK: Ministarstvo prosvete predložilo izmene Zakona o osnovnom obrazovanju, javna rasprava traje do 27. aprila

Lj. Begenišić

19. 04. 2023. u 10:51

BROJČANA ocena iz vladanja, koja bi ulazila u prosek, i uvođenje srpskog jezika kao stranog, dve su od najznačajnijih novina koje su predviđene izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju.

ОЦЕНА ИЗ ВЛАДАЊА УЛАЗИ У ПРОСЕК: Министарство просвете предложило измене Закона о основном образовању, јавна расправа траје до 27. априла

Foto: Z. Jovanović

Nova rešenja predložilo je Ministarstvo prosvete. Tim predlogom predviđeno je da ocena iz vladanja od petog do osmog razreda bude brojčana, i da ulazi u opšti uspeh na kraju prvog i drugog polugodišta.

U obrazloženju zakonskih izmena navedeno je da je cilj ove izmene razvijanje pravilnog odnosa prema obavezama i pravilima ponašanja u školi, a da ocena iz vladanja može biti: primerno (5), vrlo dobro (4), dobro (3), zadovoljavajuće (2) i nezadovoljavajuće (1).

Povod za ovakav predlog svakako su bili brojni slučajevi nasilja u školama, pa je nakon serije incidenata po obrazovnim ustanovama širom Srbije, radna grupa za suzbijanje nasilja u školama odlučila da jedna od mera bude i brojčana ocena iz vladanja koja bi uticala na opšti uspeh. To je ovim izmenama uvedeno i u Zakon koji će sve škole od 1. septembra biti u obavezi da primenjuju.

Takođe, novim zakonskim izmenama uvodi se i mogućnost da škola realizuje program srpskog jezika kao stranog, koji je namenjen učenicima koji ne poznaju naš jezik.

- Činjenica je da je prisutniji sve veći broj učenika stranog državljanstva koji ne poznaju srpski jezik, pa škola može da realizuje i program srpskog jezika kao stranog - navedeno je u obrazloženju Ministarstva prosvete.

Podsećanja radi, Društvo za srpski jezik i književnost predložilo je pre nekoliko meseci Ministarstvu prosvete uvođenje u obrazovni program srpskog jezika kao stranog kako bi se prevazišao problem koji imaju nastavnici zbog znatnog povećanja broja đaka iz Rusije i Ukrajine. Iz tog udruženja pojasnili su da nastavnici srpskog jezika i književnosti ne mogu u okviru redovnih časova, kojih i inače nema dovoljno, preuzeti odgovornost da dodatno rade sa učenicima kojima srpski jezik nije maternji.

Dodatna nastava od trećeg razreda

TAKOĐE, zakonskim izmenama biće omogućeno da se deci sa posebim sposobnostima, sklonostima i interesovanjima za pojedine predmete dodatna nastava drži već od trećeg razreda, a do sada je bilo od četvrtog.

Javna rasprava o Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju traje do 27. aprila. Rasprave će biti održane u Novom Sadu, Nišu i Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!