PROVERA "ŽELJA" DO PETKA: Izbor trećeg predmeta za polaganje male mature

B.B.

23. 01. 2023. u 15:40

MALI maturanti do petka 27. januara mogu da provere da li je tačno evidentiran predmet koji su izabrali da, kao treći, polažu na završnom ispitu ili da, ako su se predomislili, promene "želju".

ПРОВЕРА ЖЕЉА ДО ПЕТКА: Избор трећег предмета за полагање мале матуре

Foto N. Skenderija

Učenici mogu to učiniti elektronski preko portala "Moja srednja škola" ili neposredno u svojim osnovnim školama. Ako je došlo do greške ili su se predmislili, 30. i 31. januara, mogu podneti progovor ili promeniti prvobitnu odluku. Posle toga više neće biti moguće izmeniti. Konačno izjašnjenje osmaka iz kog predmeta će raditi treći test biće objavljeno 2. februara.

Podsetimo, ova generacija osmaka je prva koja će umesto kombinovanog testa polagati jedan od pet predmeta koji su do sada bili u sastavu tog testa. Učenici mogu izabrati biologiju, istoriju, geografiju, fiziku ili hemiju.

Prema podacima Ministarstva prosvete najveći broj učenika je izabrao da polaže biologiju - 38 odsto (24.307 učenika), sledi geografija -  28 odsto (18.243 učenika) i istorija - 16 odsto (10.544 učenika). Hemiju je izabralo devet odsto, a procenat manje njih se odlučilo za fiziku.

Osmaci će probnu malu maturu polagati 24. i 25. marta, a završni ispit od 21. do 23. juna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!