VLADANJE PONOVO U PROSEKU OCENA: Ministarstvo prihvatilo većinu predloga za suzbijanje nasilja

Lj. Begenišić

24. 12. 2022. u 08:00

MINISTARSTVO prosvete prihvatilo je većinu mera koje je predložila radna grupa za suzbijanje nasilja u školama, među kojima su i dve od kojih se najviše očekuje - da ocena iz vladanja od petog do osmog razreda bude brojčana i ulazi u prosek, kao i da škole mogu da zapošljavaju više pedagoga i psihologa, jer će biti izmenjen Pravilnik o finansiranju obrazovnih ustanova.

ВЛАДАЊЕ ПОНОВО У ПРОСЕКУ ОЦЕНА: Министарство прихватило већину предлога за сузбијање насиља

Foto P. Milošević

Među merama koje su prihvatljive prosvetenim vlastima su i veće kazne za roditelje, ali i to da učenik koji je napravio prekršaj ne može da se upiše u drugu školu dok se ne završi disciplinski postupak u obrazovnoj ustanovi u kojoj je počinio nasilje.

Kada je reč o upotrebi mobilnih telefona, školama će biti preporučeno da propišu svojim opštim aktom ovo pitanje. S druge strane, odbijen je predlog da se đak koji je počinio nasilje suspenduje na deset dana tokom kojih ne bi išao u školu.

Tako će mere koje su pravno i finansijski prihvatljive za resorno ministarstvo biti usvojene na sastanku radne grupe koji je zakazan za danas. Na prethodnim sastancima kojima je, inače, predsedavao ministar Branko Ružić, predstavnici sindikata, Društva direktora Srbije, ali i drugih nadležnih resora u Vladi, predlagali su i usaglašavali mere koje bi dale najveći efekat u borbi protiv nasilja u školama.

Pošto usvajanje novih pravila podrazumeva i izmenu zakona, podzakonskih akata i pravilnika, na tim dokumentima radiće se tokom drugog polugodišta, a usvojene mere na snagu će, najverovatnije, stupiti od 1. septembra kada počinje naredna školska godina.

Prihvatanjem većeg broja predloženih mera ispoštovano je i obećanje ministra prosvete da će do 24. decembra biti definisan predlog akata koje je potrebno izmeniti kako bi se mere sprovele.

Foto Stefan Palackov

- U narednom periodu predstoji izmena zakona i podzakonskih akata, kao i finansijske analize - rekao je ministar.

Prosvetni sindikati zadovolji su postupkom Ministarstva prosvete, a Jasna Janković iz Sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže nam da je ovo dobar početak.

- Očekuje nas priprema akata koje treba izmeniti kako bi mere stupile na snagu, za to će verovatno biti potrebno celo drugo polugodište, a verujem da ćemo u narednu školsku godinu ući s novim pravilima koja će se primenjivati - kaže ona za naš list.

SUPERVIZIJA

RADNA grupa za suzbijanje nasilja u školama nastaviće da radi i imaće ulogu supervizora. Nadgledaće dokle se stiglo sa pripremom akata, ali će i dalje pratiti šta se događa u školama i predlagati nove mere ukoliko bude potrebno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna