CRTEŽI KOSTIMA MILANKE BERBEROVIĆ: Otvorena izložba u Galeriji "Haos" u Beogradu

V.V.S.

18. 05. 2021. u 16:20

U GALERIJI " Haos" otvorena je izložba crteža kostima za brojne dramske i operske predstave Milanke Berberović, naše ugledne umetnice i nekadašnjeg dekana Fakulteta primenjenih umetnosti.

ЦРТЕЖИ КОСТИМА МИЛАНКЕ БЕРБЕРОВИЋ: Отворена изложба у Галерији Хаос у Београду

Galerija "Haos"

- Svojim izvanrednim crtačkim sposobnostima i korišćenjem različitih tehnika, umetnica unapred određuje buduću kostimografiju. Svaku svoju predstavu proživljava kroz skice i zato pažljivo pored tehnike bira i podlogu, fakturu i boju papira najprimerenijim formi kostima, strukturi materijala i duhu predstave.

Izgradila je sopstveni, prepoznatljivi stil u realizaciji kostima, a posebno u izradi skica, koristeći raznovrsna sredstva likovnog izraza - ističe autorka kataloga Viktorija Kelec.

Milanka Berberović diplomirala je 1966. godine na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, na Odseku kostim - scenski kostim, u klasi prof. dr Pavla Vasića. Bavi se i scenografijom, slikarstvom i ilustracijom. Do početka osamdesetih radi kao kostimograf u Beogradskom dramskom pozorištu, bavi se i savremenim odevanjem i učestvuje u izradi modnih kolekcija za izložbe i modne revije.

Tokom godina prošla je kroz sva profesorska zvanja i obavljala je dužnosti prodekana i dekana Fakulteta. Od 2010. godine je profesor emeritus Univerziteta umetnosti u Beogradu. Kao gostujući profesor sarađuje sa univerzitetima umetnosti u SAD, realizovala je više od dve stotine kostimografija za pozorišta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Šapcu, Kragujevcu, Vršcu, Banja Luci, Mariboru, Splitu, Sarajevu, Detroitu i Dalasu (SAD). Samostalno je izlagala na dvadesetak izložbi u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Blumingtonu i Vašingtonu (SAD).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili