BIO JE NAŠ ELVIS, DAVAO JE ŠANSU MLADIMA: Poznati se opraštaju od Đorđa Marjanovića

M.Č.

15. 05. 2021. u 20:09

LEGENDARNI jugoslovenski pevač Đorđe Marjanović preminuo je danas u 89. godini. Generacije su odrastale uz njegove hitove koji će večito ostati upamćeni. NJegov odlazak pogodio je mnoge poznate ličnosti iz Srbije.

БИО ЈЕ НАШ ЕЛВИС, ДАВАО ЈЕ ШАНСУ МЛАДИМА: Познати се опраштају од Ђорђа Марјановића

Foto: N. Živanović

SRĐAN MARJANOVIĆ

- TUGA je što nizu nema kraja. Toliko ljudi umire na svakdnevnom nivou, da to nije normalno. Kad ih je ovoliko poznatih, mogu da mislim koliko ima onih koji nisu. Đorđe je za Jugoslaviju i Srbiju ono što je Elvis za Ameriku. On je ovde bio prvi roker kad na našim prostorima nije bilo ni r od rokenrola. Pravio je šou na bini, bacao sako u publiku. Imao je izuzetne nastupe i harizmu. Đorđe je prvi pevač koji je imao svoje fanove. Stanovao je na Terazijama, ulaz pored Muzičkog magazina bio je pokriven izrazima ljubavi prema njemu, njegovi obožavaoci su nosili transparente. Prokrčio je put mnogima koji su kasnije došli. Jako mi je žao što nas je napustio, ali, iza njega je mnogo toga ostalo. Beograd i Srbija bi trebalo da mu se oduže na najveći mogući način, on je nacionalni heroj.


ŽELJKO STEFANOVIĆ

- BIO si mi kao treći roditelj, voljeni moj Milorde. Nadao sam se, verovao, navijao iz sve snage, nije vredelo. Dok živim, teći će svaka tvoja rima, svaki stih, svaka nota mojim venama. Rastao sam uz tvoje pesme, upijao svaki korak, bio vedar jer si ti to bio, i kada ti nije bilo ni do čega. Hvala ti što si postojao u mom životu.


LEPA LUKIĆ

- ŽAO mi je, bio je dobar pevač. Cenio me je, a i ja njega. Kad smo nastupali sa "Beogradskom esstradom", svi smo se mešali, i narodni i zabavni pevači, pa smo tu bili on, Miki Jevremović, ja... Kad sam imala koncert u Domu sindikata, on je došao, i bila mi je čast.

BORA ĐORĐEVIĆ

- VEČNA slava dragom Đorđu Marjanoviću, legendi, našem velikom prijatelju, uzoru, ocu scenskih nastupa. Veoma sam potresen. Celoj "Ribljoj čorbi" je bila ogromna čast kad veliki Đorđe dođe da nas sluša. Imao je uvek rezervisano najbolje mesto u prvom redu. Imao sam tu retku sreću da snimi dva moja teksta, i neverovatnu čast da sa velikim uspehom peva "Anđela", preimenovanog u "Molitvu", na ruskim turnejama. Posetili smo jednom Eli i njega u Kučevu. Na prvom javnom nastupu u životu, u Učiteljskom domu u Čačku, pevao sam "Zvižduk u 8". Od Đorđa sam mnogo naučio.

ŽIKA JELIĆ

- PAMTIM njegove početke i neverovatnu popularnost koju je imao šezdesetih godina. Nezaboravan je koncert u Domu sindikata, kada je pružio priliku tada mladoj rokenrol grupi „Siluete“. U SSSR-u su ga zvali Žorž. Tamo je bilo dovoljno samo spomenuti njegovo ime, da nastanu ovacije. Posle onog što mu se desilo u Autraliji sretao sam ga na nekim svečanostima, i kratko bismo popričali. Mnogo je ostavio iza sebe, starije generacije to znaju, a mladi mogu samo da pretpostave koliko je bio popularan. Ostao je veliki, do poslednjeg dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)