DVA MUZEJA, TRI NASTUPA DNEVNO 10 DANA, ŠAPUTANJE NA KONCERTU: Neverovatni detalji biografije Đorđa Marjanovića, zbog njega su i protestovali!

Novosti online

15. 05. 2021. u 19:46

ĐORĐE Marjanović, legendarni pevač, preminuo je u toku dana od posledica virusa korona.

ДВА МУЗЕЈА, ТРИ НАСТУПА ДНЕВНО 10 ДАНА, ШАПУТАЊЕ НА КОНЦЕРТУ: Невероватни детаљи биографије Ђорђа Марјановића, због њега су и протестовали!

Foto: N. Živanović

Čuveni muzičar bio je priključen na respirator i lekari su se borili za njegov život prethodnih dana.

Legendarni pevač bio je velika zvezda Jugoslavije i uvažavan van granica zemlje. Stvarao je predivne pesme, mnogi i danas prepričavaju njegove scenske nastupe, te koncert koji je održao šaputajući. Njegova slava bila je fenomen, ali mu je život naneo i muke.

Kao student farmacije, 1954. godine, Đorđe Marjanović prvi put je zapevao na jednoj beogradskoj audiciji. Već 1963. krenuo je na turneju po Rusiji sa Radoslavom Grajićem i Beti Đorđević. Te godine pevao je u Moskvi, u sali sa 25.000 sedišta, tri puta dnevno! Za deset dana videlo ga je i slušalo 750.000 Moskovljana.

On je bio prvi pevač zabavne muzike na prostoru Jugoslavije koji nije samo stajao za mikrofonom već je padao na kolena, valjao se po podu, plakao, bacao sako u publiku...

Đorđe Marjanović ima dva muzeja. Prvi se nalazi u njegovom rodnom Kučevu, a drugi, sa 300 eksponata, u Moskvi, vlasništvo je „đokiste“ Nikolaja Larena, koji je pratio Đorđa na svim koncertima, od Moskve, preko Minska i Sibira, do Vladivostoka.

KONCERT ŠAPATOM

Đorđe Marjanović je, inače, bio jedini pevač na svetu koji je održao koncert šapatom.

– Grlo me izdalo samo jednom u karijeri , 1967. godine. Nisam otkazao koncert u Lenjingradu. Izašao sam na scenu i šaputao svoje pesme. Bio je to divan recital, u kome je učestvovala cela publika – ispričao je Đorđe Marjanović.

Na takmičenju “Zlatni mikrofon” 1961. u Domu sindikata, po mišljenju publike nepravedno mu je oduzeto prvo mesto i nezadovoljni „Đokisti“ su na trgu Marksa i Engelsa (danas Nikole Pašića) napravili demonstracije i ulične nerede, tako da je milicija morala da interveniše.

Da bi nekako smirio razbesnelu masu, Đorđe se popeo na krov automobila i odatle pevao svojim obožavaocima.

Foto: N. Živanović

(Objektiv)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina