HANDKE, LEPOSAVIĆ, SREBRENICA: Povodom gostovanja nobelovca

Želidrag Nikčević

11. 05. 2021. u 10:29

ZAŠTO Gugl, vrhovni komandant internet sveznalica, tako hitro povezuje imena iz mog starinskog, skromnog naslova? Šta smo mu skrivili, ovako epohalno nebitni, izgubljeni u vremenu i prostoru - da bi nam uredno dijelio lekcije o tome šta je dobro, a šta zlo?

ХАНДКЕ, ЛЕПОСАВИЋ, СРЕБРЕНИЦА: Поводом гостовања нобеловца

Foto N. Janković

Sjećam se: jedne večeri je u Oslu, na velikoj sceni norveškog Nacionalnog teatra, austrijskom piscu Peteru Handkeu uručeno najprestižnije svjetsko pozorišno priznanje - Ibzenova nagrada - za cjelokupno djelo, kako navodi žiri, neuporedivo u svojoj formalnoj ljepoti i briljantnoj refleksiji.

A na još većoj sceni, u Norveškoj i u Evropi, pa naravno i u balkanskoj visokoestetizovanoj vukojebini, zaorilo se sa svih osmatračnica: skandal! Srebrenica! Sjećam se hrvatske tuge; poodavno su zapisali da je Handke "opasno moćan, konfliktan, socijalno i poetički eksplozivan pisac, markantna figura generacije koja će razbijati tabue i propitivati očeve što su radili u Rusiji 1942" - a sad je po diktatu trebalo zaključiti da genije u stvari podržava "zločine počinjene u ime Velike Srbije".

Foto N. J.

To se ponovilo i sa Nobelovom nagradom.

A Leposavić? Da, mala, sirota kosovsko-metohijska opština. Handke je pominje u svom putopisu. Opština pobratimljena sa Andrićgradom. U povelji sa potpisom Emira Kusturice stoji: "Neka nas bratska ljubav učvrsti u Gospodu i podari slogu koju nam preci u nasleđe ostaviše." Gugl kaže i da su na brdu iznad Leposavića, na 906 metara nadmorske visine, Srbi nedavno postavili krst 20 metara visine, a 14 metara širine. O dubini tuge se ćuti.

Da, Leposavić je i moj prijatelj Vladimir, crnogorski ministar pravde. Jedan od najboljih studenata Beogradskog univerziteta.

Hoću da kažem vrlo prostu stvar. Ako namjeravate da oklevetate velikog svjetskog pisca ili da protjerate iz vlade ministra koji je nekim čudom Srbin, dovoljno je da povremeno, uz Ctrl+C/Ctrl+V, združeno kliknete: A Srebrenica!?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)