NEVIĐENE FOTOGRAFIJE SA TITOVE SAHRANE: Izložbom Imre Saba počinje Beogradski mesec fotografije

D. B. M.

29. 04. 2021. u 14:18

OTVARANjEM izložbe fotografija "Državnička sahrana, sahrana jedne države" Imre Saba Alternativnom umetničkom prostoru "Kvaka 22" (Ruzveltova 39) 4. maja počeće manifestacija Beogradski mesec fotografije koja se održava na više lokacija u Beogradu.

НЕВИЂЕНЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА ТИТОВЕ САХРАНЕ: Изложбом Имре Саба почиње Београдски месец фотографије

Foto: Arhiva "Novosti"

Izložba tematizuje sahranu Josipa Broza Tita kojoj je prisustvovalo najviše ljudi do sahrane pape Jovana Pavla II 2005: četiri kralja, trideset i jedan predsednik vlade, šest prinčeva, dvadeset i dva premijera, četrdeset i sedam ministara spoljnih poslova iz 128 različitih zemalja od 154 koje su činile UN. Smrću Josipa Broza, umrla je i jedna država, središte kultura i religija, mesto susreta tri drugačija kulturna i društvena entiteta.

Sabo je jedan od najpriznatijih jugoslovenskih foto-reportera svoje generacije..

Sa dvadeset i tri godine počeo je da radi kao foto-reporter, a u trenutku kada je imao dvadeset i četiri godine, dogodila se Titova smrt, novinska kuća u kojoj je radio nije ga akreditovala kao reportera za taj događaj. Međutim, on je na sopstvenu inicijativu pokrio Titovu sahranu. Bez pristupa najboljim lokacijama i bez najbolje opreme na raspolaganju, uradio je veliki posao po kojem će kasnije biti prepoznat, a čiji deo je ovde izložen i objavljen u različitim publikacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (4)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!