"POBEDNIK" ZA KREKU, PURIŠU I ŠERBEDŽIJU: Uprkos pandemiji, ovogodišnji međunarodni FEST održaće se pred publikom u bioskopima

A. P.

27. 04. 2021. u 23:03

POD sloganom "Povratak u budućnost", od 7. do 16. maja, na četiri lokacije u Beogradu biće održan 49. Međunarodni filmski festival Fest - rečeno je na konferenciji za novinare. Dobitnici počasnih nagrada "Beogradski pobednik" za izuzetandoprinos filmskoj umetnosti su glumac Rade Šerbedžija i reditelj Puriša Đorđević, kojima će priznanja biti uručena na otvaranju, kao i scenograf Miljen Kljaković Kreka koji će "Pobednika" dobiti na zatvaranju ovogodišnjeg festivala.

ПОБЕДНИК ЗА  КРЕКУ, ПУРИШУ  И ШЕРБЕЏИЈУ: Упркос пандемији, овогодишњи међународни ФЕСТ одржаће се пред публиком у биоскопима

"Veliko iskopavanje" / Foto Promo

- Iz mnogo razloga očekujem da ovaj Fest bude za pamćenje. Presedan je što se festival održava u maju, ali je presedan i podvig što se uopšte održava. Suština ovog Festa je da imamo kontinuitet, radnu atmosferu, dobru dozu energije, optimizma i entuzijazma, a imamo i reprezentativan program - kazao je Ivan Karl, sekretar za kulturu Grada Beograda i predsednik odbora Festa.

Prethodni Fest posetilo je oko 90.000 ljudi, ali će ovogodišnji, zbog poštovanja epidemijskih mera, imati ograničen kapacitet gledališta. Damir Handanović, direktor CEBEF-a i potpredsednik odbora Festa, izrazio je optimizam po pitanju vraćanja publike u bioskop, jer je već prvog dana prodato više od hiljadu karata.

- Otvaranje i zatvaranje neće biti tako impozantno kao prethodne godine kada je na zatvaranju nastupio Džon Malkovič, ali s obzirom nato da ćemo na ovim ceremonijama dodeliti počasne nagrade, biće emotivno i dostojanstveno - rekao je Handanović.

Ovogodišnji Fest otvoriće film "Veliko iskopavanje" Sajmona Stona, u kome glavnu ulogu tumači Keri Maligan, kao i jedan od omiljenih festivalskih gostiju Rejf Fajns. Pred publikom će se naći 71 premijera, ali i deset vanvremenskih klasika. Za nagrade u glavnom takmičarskom programu boriće se 18 filmova.

Umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić kazao je da ćemo videti nova ostvarenja autora koje festivalska publika dobro poznaje.

- Dalibor Matanić se vraća sa filmom "Zora", grčki reditelj Argiris Papadimitropulos je pre samo tri godine na Festu nagrađen "Beogradskim pobednikom" za najbolji scenario, a sada dolazi sa filmom Monday. Gošća Festa od pre nekoliko godina Suzana Nikjareli vraća se sa Miss Marx, koji će nas upoznati sa zanimljivim delom života Elenor, ćerke Karla Marksa.

Po rečima Pantelića, na 49. Festu publika će u novim filmovima moći da pogleda najveće svetske glumačke zvezde, kao što su Frensis Mekdormand ("Zemlja nomada"), Džoni Dep ("Minamata"), Riz Ahmed ("Zvuk metala"), Entoni Hopkins ("Otac"), Kolin Firt ("Supernova"), Havijer Bardem ("Putevi kojima nisam pošao"), Žulijet Binoš ("Kako biti dobra supruga")...

SASTAV ŽIRIJA

ČLANOVE žirija Glavnog takmičarskog programa čine glumci Igor Đorđević i Dubravka Kovjanić, reditelji Ines Tanović, Dane Komljen i Zakarijas Mavroidis. U žiriju programa "Fest fokus" su reditelji Darko Nikolić i Katarina Koljević, kao i glumica Isidora Simijonović. O nagradi "Nebojša Đukelić" odlučivaće kritičar i publicista Miroljub Stojanović, filmolog Daniel Rafaelić, kao i reditelj i teoretičar filma Vlastimir Sudar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)